Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει μόνο να τρώμε ορισμένα υγιεινά τρόφιμα. Ακόμα και τα πιο υγιεινά φαγητά, αν δεν τα μαγειρέψουμε σωστά μπορούν να μας βλάψουν. Ένας νέος τρόπος μαγειρέματος που μπήκε τα τελευταία χρόνια στην ζωή μας είναι το air fryer. Πόσο υγιεινό είναι όμως αυτό;
Το air fryer είναι μια συσκευή που θερμαίνει τον αέρα μέσα σε έναν κάδο, με αποτέλεσμα να μαγειρεύει τα τρόφιμα σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς μεγάλη ποσότητα λαδιού. Έτσι, μπορεί κανείς να ετοιμάσει φαγητά που μοιάζουν τηγανητά, αλλά με λιγότερα λιπαρά, γεγονός που το καθιστά δημοφιλές για όσους επιδιώκουν να μειώσουν τις θερμίδες, χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση. Παράλληλα μπορεί να μαγειρέψει κανείς και οποιοδήποτε φαγητό θα έκανα στον κανονικό φούρνο, στον αέρα.
Πόσο υγιεινό είναι το μαγείρεμα στο air fryer;
Η χρήση του air fryer μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, καθώς μειώνει σημαντικά το ακρυλαμίδιο, μια ουσία που σχηματίζεται όταν τηγανίζονται αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, και θεωρείται καρκινογόνος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μαγείρεμα στο air fryer μπορεί να μειώσει την παραγωγή ακρυλαμιδίου κατά 90%, σε σύγκριση με το βαθύ τηγάνισμα.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ανησυχίες. Η θερμότητα και η ταχύτητα με την οποία μαγειρεύει η φριτέζα αέρα μπορεί να δημιουργούν άλλες βλαβερές ενώσεις στα τρόφιμα, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, όταν χρησιμοποιούνται υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, πολλές φριτέζες αέρα κατασκευάζονται από υλικά που περιέχουν χημικές ουσίες, όπως το PTFE, οι οποίες μπορούν να επιβαρύνουν τον οργανισμό και το περιβάλλον.
Air fryer: Γρήγορο και οικονομικό, αλλά με όρους
Το air fryer είναι ιδανικό για όσους θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στο μαγείρεμα. Η κατανάλωση ενέργειας είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τον παραδοσιακό φούρνο, καθώς η ισχύς του κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 1000W και 2.500W, σε αντίθεση με τα 4.000W που απαιτεί ένας φούρνος. Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από τα υγιεινά οφέλη, είναι και οικονομικά φιλικό.
Πώς να χρησιμοποιείς το air fryer με ασφάλεια
Για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα air fryer, είναι σημαντικό να προσέχουν τα υλικά κατασκευής. Η χρήση ανοξείδωτου χάλυβα ή γυαλιού χωρίς χημικές επικαλύψεις μπορεί να ελαχιστοποιήσει τυχόν κινδύνους για την υγεία. Επίσης, αν το air fryer σας διαθέτει αντικολλητική επίστρωση, συνιστάται να αποφύγετε αιχμηρά αντικείμενα κατά τον καθαρισμό, για να μην απελευθερωθούν βλαβερές αναθυμιάσεις κατά τη χρήση.
Τι να προσέξεις αν το χρησιμοποιείς καθημερινά
Αν αγαπάς τα τηγανητά λαχανικά, το air fryer μπορεί να προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική, αλλά είναι καλό να αποφεύγεις την προθέρμανση και να καθαρίζεις συχνά τον κάδο. Μάλιστα, για να μειώσεις ακόμα περισσότερο το ακρυλαμίδιο, βράσε πρώτα τις πατάτες ή άφησέ τις για λίγο σε αλατισμένο νερό προτού τις μαγειρέψεις.
Τελικά, αξίζει;
Το air fryer είναι όντως μια εναλλακτική που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τα λιπαρά και τις θερμίδες στη διατροφή σου, χωρίς να θυσιάζεις τη γεύση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείς με προσοχή, να επιλέγεις υλικά κατασκευής χωρίς τοξικές χημικές επικαλύψεις και να είσαι προσεκτικός με τις τεχνικές μαγειρέματος. Το air fryer μπορεί να είναι το «υγιεινό τηγάνισμα» που έψαχνες, αρκεί να είσαι ενήμερος για τους όρους του!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Air fryer: Ποια τροφή γίνεται ανθυγιεινή όταν μαγειρεύεται σε αυτό