Διατροφή: Επτά τροφές που δεν κάνει να τρώνε τα μωρά

διατροφή μωρό
21-08-2022

Η διατροφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας υγείας για όλους μας. Πόσο μάλλον για τα μωρά που ακόμα αναπτύσσουν βασικά όργανα του σώματος τους.

Οι στερεές τροφές εισάγονται στην βρεφική διατροφή από τον έκτο μήνα περίπου και έπειτα. Μέχρι και την ηλικία αυτή τα μωρά τρέφονται αποκλειστικά με γάλα, μητρικό ή ξένο. Η εισαγωγή των στερεών τροφών στη βρεφική διατροφή είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης νέων γεύσεων και υφών.

Το μωρό σταδιακά εντάσσει στο διαιτολόγιό του ολοένα και περισσότερες νέες τροφές. Κάποιες ωστόσο εξακολουθούν να θεωρούνται απαγορευτικές για παιδιά αυτής της ηλικίας.

Μέλι

Το μέλι είναι θρεπτικό, νόστιμο, δεν επιτρέπεται, όμως, στη διατροφή του μωρού μικρότερου του ενός έτους. Στην ηλικία αυτή η κατανάλωση του μελιού αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικής αλλαντίασης, μίας μορφής δηλητηρίασης που μπορεί να προκαλέσει στα μωρά ακόμα και θάνατο.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν η εισαγωγή του μελιού στη βρεφική διατροφή να γίνεται μετά την ηλικία των δύο ετών. «Όπως και με κάθε άλλη τροφή, έτσι και με το μέλι, ξεκινήστε σιγά σιγά» συμβουλεύει ο dr Adkins «Μία καλή πρακτική είναι να εισάγεται το μέλι στη διατροφή του μωρού, ανακατεύοντάς το με μία μικρή ποσότητα από κάποια άλλη τροφή.»

Σε μικρές ποσότητες και μετά την ηλικία του 1-2 ετών, το μέλι έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην πιο γρήγορη επούλωση πληγών και αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αγελαδινό γάλα

Οι ειδικοί λένε ότι οι γονείς πρέπει να περιμένουν μέχρι το μωρό τους να γίνει ενός έτους για να καταναλώσουν αγελαδινό γάλα—και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) συμβουλεύει το ίδιο.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα μωρά μικρότερης ηλικίας δεν μπορούν να αφομοιώσουν σωστά το αγελαδινό γάλα δεδομένου ότι τα νεφρά τους δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμα. Επίσης, το αγελαδινό γάλα, δεν θεωρείται ότι προσφέρει στα παιδιά το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται όπως είναι το σίδηρο και η βιταμίνη Ε.

Έτοιμος χυμός φρούτων

Οι περισσότεροι χυμοί φρούτων του εμπορίου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σχεδόν καθόλου βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα, δηλαδή τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα μωρό για την ανάπτυξή του. Η κατανάλωση έτοιμων χυμών φρούτων επίσης, από την βρεφική ακόμα ηλικία, μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά διάρροια ή άλλα εντερικά προβλήματα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συμβουλεύει οι γονείς να μην δίνουν έτοιμους χυμούς φρούτων σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους.

Γλυκά

Τα μωρά η αλήθεια είναι ότι έχουν μία έμφυτη προτίμηση για τις γλυκιές γεύσεις, στην ηλικία όμως που πρωτοεισάγονται οι στερεές τροφές στη διατροφή τους είναι πιθανότερο να δείξουν ενδιαφέρον για άλλες γεύσεις όπως τις πιο ξινές ή αλμυρές.

Προτιμήστε να μην δίνετε στα μωρά γλυκά μέχρι και την ηλικία του ενός έτους. Ακόμα ακόμα και στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, η κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης γενικότερα θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Μη παστεριωμένα τρόφιμα

Τα μη παστεριωμένα τρόφιμα περιέχουν βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρος ασθένειες στα βρέφη και αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στη βρεφική διατροφή.

Καπνιστό κρέας και αλλαντικά

Τα περισσότερα καπνιστά αλλαντικά περιέχουν νιτρικά άλατα και άλλες χημικές ουσίες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ζωικό λίπος. Το ίδιο ισχύει και για τα καπνιστά ψάρια.

Ψάρια πλούσια σε υδράργυρο

Τα ψάρια είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα και θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Θα πρέπει, ωστόσο, να αποφεύγονται τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο όπως είναι ο τόνος και ο ξιφίας.

Τροφές που είναι επικίνδυνες για το μωρό να πνιγεί

Για να μην διακινδυνεύσετε το μωρό να πνιγεί, αποφύγετε να του δίνετε τις παρακάτω τροφές:

  • Σταφίδες
  • Αρακάς
  • Σταφύλια
  • Άψητα καρότα και πιπεριές
  • Ξηρούς καρπούς
  • Ποπ κορν

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Τι να φάτε και τι όχι μετά από μία αποβολή