Διατροφή: Γιατί πρέπει να ακολουθούμε όλοι την δίαιτα των διαβητικών

συνδυασμός τροφών για σωστή διατροφή και για να έχουμε μαγνήσιο και χαμηλή χοληστερίνη
16-02-2021

Η διατροφή των ανθρώπων με διαβήτη προβλέπει τον περιορισμό των απότομων διακυμάνσεων του σακχάρου του αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί επίσης να στοχεύει στην απώλεια βάρους, καθώς έτσι βοηθά τους ασθενείς να καταπολεμήσουν τον διαβήτη τύπου 2. Και μάλιστα σε σημείο που να μην χρειάζονται πλέον φαρμακευτική αγωγή. Ακόμη και αν δεν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, η λήψη προληπτικών μέτρων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Η διατροφή για τον διαβήτη

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών στην διατροφή σας

Οι διαβητικοί θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες. Αυτές συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης επωφελείς για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, οι φυτικές ίνες είναι κάτι που όλοι χρειάζονται και λίγοι καταναλώνουν στην ποσότητα που πρέπει. Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί πιστεύουν ότι καταναλώνοντας απλώς δημητριακά το πρωί έχουν καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες τους σε φυτικές ίνες. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι κορυφαίες πηγές φυτικών ινών που μπορείτε να προσθέσετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Πείτε «ναι» στην πρόσληψη υδατανθράκων με μέτρο

Η κατανάλωση ζάχαρης σε οποιαδήποτε μορφή πρέπει να παρακολουθείται αυστηρά σε μία δίαιτα για τη διαχείριση του διαβήτη. Κι αυτό γιατί αποτελεί την κύρια αιτία αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το ζήτημα δεν είναι να εξαλειφθούν εντελώς οι υδατάνθρακες, αλλά να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές. Προτιμήστε τους υδατάνθρακες που αυξάνουν σταδιακά και όχι απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως και τη λευκή ζάχαρη με ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή στέβια.

Διατροφή με μικρότερα γεύματα

Η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα συμβάλλει επίσης στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε και το χρονικό διάστημα ανάμεσα στα γεύματα είναι σχεδόν εξίσου σημαντικά με την ποιότητα του φαγητού. Τα οφέλη από τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα δεν είναι μόνο ευεργετικά για τους διαβητικούς, αλλά επίσης αποτελούν έναν πολύ καλό στόχο για οποιονδήποτε προσπαθεί να αποφύγει τον διαβήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Τι θα πάθετε αν τρώτε συνέχεια τηγανητά