Διατροφή: Ο κίνδυνος αν το μπιφτέκι στο μπέργκερ είναι ροζ στην μέση

διατροφή μπέργκερ
07-07-2025

Το μπέργκερ είναι μια από τις αγαπημένες βλαβερές συνήθειες στη διατροφή που έχουν οι περισσότεροι. Και πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει πως στην μέση το μπιφτέκι είναι παραπάνω ροζ από ότι θα έπρεπε. Που μπορεί να μας βλάψει αυτό;

Μεγάλοι οργανισμοί υγείας, όπως τα CDC και ο USDA, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της κατανάλωσης ωμού μοσχαρίσιου κιμά λόγω του κινδύνου σοβαρών τροφιμογενών ασθενειών.

Τι κάνει τον μοσχαρίσιο κιμά ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν καταναλώνεται ωμός;

Σε αντίθεση με ολόκληρα κομμάτια κρέατος, ο μοσχαρίσιος κιμάς ενέχει υψηλότερο κίνδυνο εσωτερικής μόλυνσης, επειδή τα επιφανειακά βακτήρια αναμειγνύονται σε όλο το κρέας κατά την άλεση.

Αυτό σημαίνει ότι βακτήρια που κανονικά θα παρέμεναν στο εξωτερικό μιας μπριζόλας -όπου η υψηλή θερμότητα μπορεί να τα σκοτώσει- μπορούν τώρα να βρίσκονται βαθιά μέσα σε ένα μπιφτέκι, επιβιώνοντας αν δεν μαγειρευτούν καλά.

Γιατί ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι πιο επιρρεπής σε μόλυνση:

  • Η άλεση διανέμει βακτήρια από την επιφάνεια σε όλο το κρέας
  • Ο μοσχαρίσιος κιμάς συχνά παρασκευάζεται από πολλά ζώα, αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσης
  • Τα ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα μοσχαρίσια μπιφτέκια μπορεί να μην φτάσουν σε εσωτερικές θερμοκρασίες αρκετά υψηλές για να σκοτωθούν τα παθογόνα

Ποια βακτήρια βρίσκονται συνήθως στον μη καλά μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κιμά;

Τα πιο επικίνδυνα παθογόνα που συνδέονται με τον ωμό ή μη καλά μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κιμά είναι τα Escherichia coli (E. coli), Salmonella και Listeria monocytogenes.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές γαστρεντερικές ασθένειες και -σε ορισμένες περιπτώσεις- απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, ιδιαίτερα σε παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Κοινά παθογόνα στον μη καλά μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κιμά:

  • E. coli O157:H7: Μπορεί να οδηγήσει σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), μια σοβαρή νεφρική πάθηση
  • Σαλμονέλα: Προκαλεί πυρετό, διάρροια και μπορεί να οδηγήσει σε διεισδυτική λοίμωξη
  • Λιστέρια: Ιδιαίτερα επικίνδυνη σε έγκυες και ηλικιωμένους, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή μηνιγγίτιδα

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν τροφιμογενή νόσο από ωμό μοσχαρίσιο κιμά;

Η ασθένεια συνήθως ξεκινά μέσα σε λίγες ώρες έως ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου μοσχαρίσιου κρέατος και μπορεί να κυμαίνεται από ήπια πεπτική διαταραχή έως σοβαρή λοίμωξη.

Συνήθη συμπτώματα τροφιμογενούς λοίμωξης:

  • Ναυτία και έμετος
  • Κοιλιακοί πόνοι
  • Διάρροια (συχνά αιματηρή σε λοιμώξεις από E. Coli)
  • Πυρετός και ρίγη
  • Κόπωση ή πόνοι στο σώμα

Σε σοβαρές περιπτώσεις -ειδικά με E. coli ή Listeria- οι λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή και θάνατο!

Πώς μπορείτε να προετοιμάσετε με ασφάλεια τον κιμά για να αποφύγετε την μόλυνση;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ασθένειας είναι να μαγειρεύετε τον κιμά σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 71°C και να ακολουθείτε τις κατάλληλες πρακτικές χειρισμού τροφίμων.

Συμβουλές ασφάλειας τροφίμων για τον κιμά:

  • Χρησιμοποιείτε πάντα θερμόμετρο τροφίμων για να ελέγχετε την εσωτερική θερμοκρασία (στο κέντρο από το μπιφτέκι)
  • Αποθηκεύετε τον ωμό βοδινό κιμά ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα, για να αποφύγετε τυχόν διασταυρούμενη μόλυνση
  • Πλένετε χέρια, σκεύη και επιφάνειες μετά την επαφή με ωμό κρέας
  • Αποφύγετε να σερβίρετε μπιφτέκια ωμά ή με ροζ όψη στο κέντρο τους, ειδικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση ωμού ή μη καλά μαγειρεμένου μοσχαρίσιου κιμά σας εκθέτει σε επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο κιμάς πρέπει πάντα να μαγειρεύεται σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία (τουλάχιστον 71°C) για την πρόληψη τροφιμογενών λοιμώξεων.

Είτε ψήνετε μπιφτέκια είτε φτιάχνετε ρολό κιμά, η χρήση θερμομέτρου και η τήρηση καλής υγιεινής είναι αδιαπραγμάτευτα βήματα για την προστασία της υγείας σας.

Πηγές:
foodbible.com
cdc.gov
fsis.usda.gov
mayoclinic.org
nhs.uk

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Μπορεί να την βλάψει η χορτοφαγική διατροφή;