Διατροφή: Οι υδατάνθρακες που «σαμποτάρουν» το αδυνάτισμα

διατροφή με σάντουιτς
28-10-2022

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας και το κύριο καύσιμο για τους μύες και τον εγκέφαλο. Πολλοί θεωρολυν την διατροφή με υδατάνθρακες εχθρό για την απώλεια βάρους. Κάτι που όμως δεν ισχύει ή τουλάχιστον όχι για όλες τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Για παράδειγμα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια τα οποία περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά μικροσυστατικά. Η κατανάλωση αυτού του τύπου υδατανθράκων συνδυαστικά με μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου, βελτιώνει το μικροβίωμα του εντέρου, επιβραδύνει τη γήρανση και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Και ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, δεν ισχύει το ίδιο για τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται σε τροφές πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα. Η υπερκατανάλωση αυτών των υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας ενώ έχει συσχετιστεί και με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Διατροφή που να αποφεύγετε εάν θέλετε να αδυνατίσετε

Δημητριακά με ζάχαρη

Τα δημητριακά μπορεί να θεωρούνται μία υγιεινή επιλογή για το πρωινό γεύμα, είναι όμως σημαντικό να βλέπετε πάντα στη συσκευασία τα συστατικά που περιέχουν και την προσθήκη ζάχαρης.

«Οι περισσότεροι έχουν συσχετίσει τα δημητριακά με την υγιεινή διατροφή, όμως τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συχνά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από ότι ένα μπισκότο και είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κανείς με την ποσότητα που καταναλώνει στο πρωινό του σε ένα μπολ με γάλα» αναφέρει η διαιτολόγος dr Lisa Υoung.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

«Τα αναψυκτικά και τα ζαχαρούχα ροφήματα είναι από τις χειρότερες επιλογές υδατανθράκων κατά τη γνώμη μου γιατί δεν προσφέρουν τίποτε άλλο πέρα από μία μεγάλη ποσότητα ζάχαρης» αναφέρει η ειδικός Morgyn Clair.

Επίσης, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών οδήγησε σε αύξηση του σωματικού βάρους ανεξάρτητα από φυσική κατάσταση και τη σωματική δραστηριότητα των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Λευκό ψωμί του τοστ

Το λευκό ψωμί του τοστ είναι επεξεργασμένο σε μεγάλο βαθμό, έχουν αφαιρεθεί σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά και αν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

Λευκά ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους κυρίως λόγω της μεγάλης ποσότητας που είθισται να καταναλώνουμε ανά μερίδα. Επιπλέον, τα λευκά ζυμαρικά δεν περιέχουν καθόλου φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να μην βοηθούν στον κορεσμό.

Προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης ή ζυμαρικά από όσπρια που επίσης υπάρχουν στο εμπόριο.

Πηγή: eatthis.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Η διατροφή δυτικού τύπου αυξάνει τον κίνδυνο