Διατροφή: Πώς συνδέεται με την στοματική υγιεινή

διατροφή
07-04-2023

Η διατροφή επηρεάζει πολλές πτυχές της υγεία μας. Ακόμα και την στοματική υγιεινή. Πώς; Η σωστή διατροφή μπορεί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή;

Ακριβώς όπως ένα υγιές σώμα, ένα υγιές χαμόγελο εξαρτάται από την καλή διατροφή.

Μια ισορροπημένη διατροφή με επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη για ένα υγιές στόμα καθώς οι διατροφικές συνήθειες είναι σημαντικές για την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη στοματική υγιεινή

  • Ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος συμβάλλουν στην υγεία των δοντιών προστατεύοντας και αναδομώντας το σμάλτο τους. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, το τόφου εμπλουτισμένο με ασβέστιο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία των δοντιών. Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα και τα αυγά είναι εξαιρετικές πηγές φωσφόρου.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης καλές επιλογές, καθώς είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, που βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών και διεγείρουν την παραγωγή του σάλιου, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των οξέων και των τροφίμων από τα δόντια, προστατεύοντας έτσι από την τερηδόνα. Επίσης, πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ούλων και την επούλωσή τους, και τη βιταμίνη Α, ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό για την οικοδόμηση του σμάλτου των δοντιών.
  • Το νερό είναι το καλύτερο ρόφημα για τα δόντια μας καθώς βοηθά στη διατήρηση της καθαριότητας του στόματος και στην καταπολέμηση της ξηροστομίας.

Πώς τα σνακ που καταναλώνουμε μπορούν επηρεάσουν την οδοντική υγεία;

Τα σνακ και η συχνότητα κατανάλωσής τους μπορούν να επηρεάσουν τα δόντια μας. Η πλάκα είναι μια κολλώδης μεμβράνη βακτηρίων που σχηματίζεται στα δόντια και, αν δεν αφαιρείται καθημερινά, αυτή η πλάκα συσσωρεύεται. Τα βακτήρια της πλάκας χρησιμοποιούν ζάχαρη από τις τροφές και τα ροφήματα για να παράγουν οξύ που προσβάλλει το σμάλτο των δοντιών. Η επίδραση αυτή μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 λεπτά αφού τελειώσουμε το φαγητό ή το ποτό μας. Γι’ αυτό και η κατανάλωση τροφών και ροφημάτων πλούσιων σε ζάχαρη συχνά μέσα στην ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

Τέλος είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η στοματική υγεία είναι συνδεδεμένη και με την υγεία του υπόλοιπου σώματος. Πολλές ασθένειες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στοματικών παθήσεων, ενώ η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές άλλες ασθένειες και τη διαχείρισή τους. Οι περισσότερες στοματικές παθήσεις άλλωστε μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου (μη ισορροπημένη διατροφή, υψηλή κατανάλωση ζάχαρης κτλ) με χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνοι, διαβήτης και αναπνευστικές παθήσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Τα βακτήρια στο ψυγείο μας που μας αρρωσταίνουν