Ο αριθμός των ανθρώπων που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη (βρώσιμα αλλά και καλλυντικά) αποτελούν μια νέα διατροφική τάση που διαφημίζεται έντονα από πολλούς διάσημους. Για το 1% του πληθυσμού όμως που πάσχει από κοιλιοκάκη, η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.
Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη ταλαιπωρούνται από συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, μη φυσιολογικές κενώσεις του εντέρου, εμετοί, κόπωση και απώλεια βάρους.
Με την πάροδο του χρόνου, η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο λεπτό έντερο, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Η κατάλληλη διατροφή δεν συνεπάγεται μόνο την αποφυγή του ψωμιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε, γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε διατροφολόγο.
Δείτε ποια είναι τα 6 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη:
- Ακολουθείτε τη συγκεκριμένη διατροφή χωρίς λόγο: Εάν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε τα προϊόντα με γλουτένη.
- Είστε εθισμένοι σε πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα: Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη (ψωμιά, κέικ, μπισκότα κλπ.). Αυτά όμως δεν είναι και τόσο υγιεινά
- Δεν ξέρετε να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των τροφίμων: Για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να ξέρετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων.
- Χάνετε βασικά θρεπτικά συστατικά: Μια διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητο να αποκλείει όλα τα σιτηρά, όπως την κινόα, το κεχρί, το ρύζι ή το φαγόπυρο.
- Δεν προσέχετε το φαγητό όταν τρώτε έξω: Πριν πάτε σε ένα εστιατόριο, πρέπει να κάνετε τη σχετική προεργασία.
- Ξεχνάτε τα προϊόντα που δεν αφορούν τη διατροφή: Κάποια προϊόντα προσωπικής υγιεινής μπορεί να περιέχουν γλουτένη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: 3 τροφές που δεν πρέπει να πλένετε πριν τις μαγειρέψετε