Διατροφικές Οδηγίες 2015- 2020: Οι Νέες Συστάσεις της Αμερικής

26-12-2016

Σήμερα, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, παρουσιάστηκαν από το αρμόδιο Αμερικανικό Οργανισμό (USDA) οι διατροφικές οδηγίες που έχουν σαν στόχο να προσδιορίσουν την ισορροπημένη διατροφή και να τονίσουν τα σημαντικότερα σημεία της. Οι συγκεκριμένες συστάσεις επαναπροσδιορίζονται ανά πενταετία βάση των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων και αποτελούν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της διατροφικής πολιτικής, προγραμμάτων παρέμβασης και άλλων δράσεων. Απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους ειδικούς υγείας, οι οποίοι αξιοποιούν τις οδηγίες για να τις μετατρέψουν σε μηνύματα κατανοητά από το ευρύ κοινό.

Οι τελευταίες διατροφικές οδηγίες είχαν εκδοθεί το 2010 και έδιναν έμφαση στην έννοια ενός «ισορροπημένου πιάτου». Σήμερα η ομάδα εργασίας για τις Αμερικανικές συστάσεις κάνει ένα ακόμη βήμα, ρίχνοντας το βάρος όχι σε μεμονωμένα συστατικά της διατροφής αλλά στο συνολικό πρότυπο των γευμάτων και στους συνδυασμούς των τροφών. Εξάλλου κανείς δεν καταναλώνει τα θρεπτικά συστατικά ως μονάδες, αλλά ως κομμάτι ενός πολυσύνθετου διατροφικού παζλ.

Τα σημαντικότερα μηνύματα που περνούν οι Αμερικάνικες Διατροφικές Οδηγίες, 2015- 2020 είναι:

  1. Δώστε έμφαση στην κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών, με διαφορετικά χρώματα όπως το σκούρο πράσινο, το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί.
  2. Προτιμήστε τα αληθινά φρούτα.
  3. Κάντε τα σιτηρά κομμάτι του καθημερινού σας διαιτολογίου, και μάλιστα προσπαθήστε τα μισά από αυτά να είναι ολικής άλεσης.
  4. Αντικαταστήστε τα ολόπαχα γαλακτοκομικά με την ημίπαχη ή άπαχη εκδοχή τους.
  5. Καταναλώστε ποικιλία πηγών πρωτεΐνης την οποία δεν συναντάμε μόνο στο κόκκινο κρέας και στα πουλερικά, αλλά και στο ψάρι, τα αυγά, τα όσπρια, τη σόγια, τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς.
  6. Τα λάδια, όπως το ελαιόλαδο, αποτελούν πηγή ωφέλιμων λιπαρών τα οποία όμως εξασφαλίζονται και από τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί.
  7. Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών θα πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από 10% των συνολικών καταναλισκώμενων θερμίδων ημερησίως, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα πρόσθετα σάκχαρα.
  8. Περιορίστε το αλάτι στη διατροφή σας, καταναλώνοντας μόλις 1 κουταλάκι την ημέρα (2.300mg).
 

Τα παραπάνω 8 βασικά σημεία δεν αποτελούν μεμονωμένες συμβουλές αλλά συνθέτουν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο το οποίο κατακτάται σταδιακά. Η ποικιλία των διατροφικών επιλογών σε συνδυασμό με τη σωστή ποσότητα είναι τα δύο σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας, η οποία δεν μπορεί να έλθει μόνη της αλλά με την αμέριστη υποστήριξη της οικογένειας, του σχολείου, του εργασιακού περιβάλλοντος και γενικότερα της κοινωνίας όπου και ζούμε.

Τέλος, ενώ παλαιότερα δίδονταν σαφείς οδηγίες για τα γραμμάρια συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που θα πρέπει να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση (χοληστερίνη), οι πρόσφατες συστάσεις αντιμετωπίζουν τη διατροφή ολιστικά. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην πεποίθηση πως εάν κανείς καταναλώνει ποικιλία φρέσκων/ φυσικών τροφίμων ο κίνδυνος να υπερκατανάλωσης κάποιου λιγότερο ωφέλιμου θρεπτικού συστατικού περιορίζεται σημαντικά. Στη σύγχρονη διατροφή ειδικοί και καταναλωτές πρέπει να κοιτούν όχι το δέντρο, αλλά το δάσος.

Πηγή εικόνας: U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015 – 2020 Dietary Guidelines for Americans.

 Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

Πηγές:

U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015 – 2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. December 2015. Available athttp://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/.