Διαβήτης: Ένας στους δυο ενήλικες δεν ξέρουν πως έχουν

γυναίκα στην οποία έχει διαγωνστεί διαβήτης μετρά το σάκχαρο της
11-11-2021

Έχουν περάσει 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης. Όμως, ο διαβήτης και η διαχείριση του εξακολουθεί να αποτελεί υγειονομική πρόκληση. Σε όλο τον κόσμο, ένας στους δύο ενήλικες που ζουν με διαβήτη δεν το γνωρίζει και εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη ανά τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην αναγκαία φροντίδα. Στη χώρα μας, εκτιμάται ότι το 12% του πληθυσμού ζει με ΣΔ, το 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη και το 29,1% των ατόμων με ΣΔ είναι αρρύθμιστο.

Η πρόεδρος της ΕΔΕ Αναστασία Μαυρογιαννάκη αναφέρθηκε στην ανάγκη ανοσοποίησης των ατόμων με ΣΔ, μέσω του εμβολιασμού. Κι αυτό γιατί είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις. «Περίπου το 1/3 των ατόμων με ΣΔ που νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης, έχουν πνευμονία. Εν μέσω πανδημίας SARS-CoV-2, τα άτομα με ΣΔ αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Και παρουσιάζουν δυσμενέστερη πρόγνωση από τους μη διαβητικούς».

Στις χρόνιες επιπλοκές και τη σημασία της σωστής διαχείρισης, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της ΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακρυλάκης. «Ο ΣΔ είναι μια ύπουλη νόσος, καθώς μπορεί να προκαλέσει μικρο- & μακρο-αγγειακές επιπλοκές και να βλάψει ζωτικά όργανα. Οι χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της νόσου, καθώς μεταξύ άλλων διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Το ευχάριστο είναι ότι οι επιπλοκές αποτρέπονται με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου, όπως και με τη ρύθμιση των άλλων παραγόντων κινδύνου -συνοδών καταστάσεων (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, διακοπή καπνίσματος).

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σε αριθμούς

  • 463 εκατομμύρια ενήλικες (1 στους 11) ζουν με τον Διαβήτη (2019).
  • Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τον Διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί φτάνοντας τα 629 εκατομμύρια μέχρι το 2045.
  • 1 στους 2 ενήλικες με Διαβήτη, παραμένουν αδιάγνωστοι (232 εκατομμύρια). Η πλειονότητα πάσχει από Διαβήτη τύπου 2.
  • Περισσότερα από 3 στα 4 άτομα με Διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  • Τα 2/3 των ατόμων με Διαβήτη ζουν σε αστικές περιοχές, ενώ τα 3/4 ανήκουν στον εργασιακά ενεργό πληθυσμό.
  • 1 στα 5 άτομα με Διαβήτη (136 εκατομμύρια) είναι άνω των 65 ετών.
  • Ο Διαβήτης προκάλεσε 4,2 εκατομμύρια θανάτους (2019).
  • Δεκάδες χιλιάδες άτομα που ζουν με τον Διαβήτη τύπου 1 και χρειάζονται ινσουλίνη για να επιβιώσουν και περισσότερα από 30 εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη τύπου 2 που χρειάζονται ινσουλίνη, δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή προμήθεια ινσουλίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διαβήτης: Η πανδημία επηρέασε τη χορήγηση ινσουλίνης στους διαβητικούς