Διαβήτης: Οι αρνητικές σκέψεις αυξάνουν τον κίνδυνο

25-02-2019

Ο διαβήτης έχει πολλούς παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν ως αιτίες εμφάνισης της νόσου. Τώρα, νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων καταδεικνύει άλλον έναν. Τις αρνητικές σχέσεις. Όπως φάνηκε, η μοχθηρότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 17%.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Menopause», έδειξε πως οι αρνητικές σκέψεις αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 9%, ενώ η απαισιοδοξία κατά 12%.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξέτασαν 139.000 γυναίκες ηλικίας από 50 μέχρι 79 ετών τις οποίες παρακολούθησαν από 14-23 χρόνια, και όταν μπήκαν στη μελέτη δεν είχαν διαβήτη. «Το στρες που δημιουργείται από τα αρνητικά συναισθήματα, αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, ακόμα και σε άτομα που είναι απόλυτα φυσιολογικά στο βάρος. Είναι φανερό πλέον ότι οτιδήποτε έχει σχέση με κακή ενέργεια και αρνητικές σκέψεις συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία του διαβήτη», λέει ο κ. Μπουτσουρής.

Ο κ. Μπουτσουρής αναφέρεται επίσης και σε άλλη μελέτη που συσχετίζει την αυξητική τάση ορισμένων καρκίνων, λόγω παχυσαρκίας. «Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η παχυσαρκία συνδέεται με 12 είδη καρκίνου: 1. πολλαπλού μυελώματος, 2. εντέρου, 3. στήθους, 4. οισοφάγου, 5. ήπατος, 6. θυρεοειδή, 7. μήτρας- ενδομητρίου, 8. χολής, 9. νεφρών, 10. παγκρέατος, 11.στομάχου και 12 ωοθηκών. Σε μελέτη του τμήματος ερευνών της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που δημοσιεύεται αυτό το μήνα (Φεβρουάριο 2019) στο «Lancet Public Health», φάνηκε μία εντυπωσιακή αύξηση στους πρώτους έξι καρκίνους, σε νεαρά άτομα ηλικίας από 25 έως 40 ετών». Όπως τονίζει ο κ Μπουτσουρής, υπάρχουν και ερευνητές που υποστηρίζουν ότι δεν είναι έτοιμοι να πουν σε τι ακριβώς ποσοστό αυξάνεται ο καρκίνος λόγω παχυσαρκίας. «Υπάρχουν δηλαδή πολλά ερωτηματικά, γιατί συμμετέχουν πολλοί παράγοντες σε αυτό, και δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο από μόνη της η παχυσαρκία μπορεί να δημιουργήσει ένα καρκίνο», επισημαίνει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διαβήτης: Όσοι παραλείπουν το πρωινό κινδυνεύουν περισσότερο