Διαβήτης: Τα παιδιά που περνάνε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη κινδυνεύουν περισσότερο

16-03-2017

Σήμερα τα παιδιά μαθαίνουν από υπερβολικά μικρή ηλικία να είναι μπροστά από μια οθόνη. Το κινητό, το tablet ή το lap top του μπαμπά και της μαμάς. Ορισμένα μάλιστα περνάνε πολλές ώρες μπροστά από αυτές τις συσκευές προκειμένου να παίξουν και οι γονείς να μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν τις δουλειές τους. Αυτό όμως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη όπως έδειξε νέα Βρετανική έρευνα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Υγεία του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου Saint George του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σχεδόν 4.500 παιδιών ηλικίας εννέα έως δέκα ετών από 220 δημοτικά.
Από αυτά τα παιδιά, στο ένα άκρο το 4% δεν έκαναν καθόλου χρήση οθονών, ενώ στο άλλο άκρο το 18% έκαναν χρήση πάνω από τρεις ώρες. Ο χρόνος των υπόλοιπων παιδιών κυμαινόταν κάπου ενδιάμεσα. Τα αγόρια ήταν πιθανότερο (22%) από ό,τι τα κορίτσια (14%) να περνάνε άνω των τριών ωρών κάθε μέρα μπροστά σε μια οθόνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Βρετανικό περιοδικό παιδιατρικής Archives of Disease in Childhood. Έδειξαν πως τα παιδιά που κολλούσαν στις οθόνες κατά μέσο όρο πάνω από ένα τρίωρο ημερησίως, είχαν μεγαλύτερα επίπεδα σωματικού λίπους, ινσουλίνης στο αίμα μετά από νηστεία (αύξηση 10,7%), αντίστασης στην ινσουλίνη (10,5%) και λεπτίνης (9,3%), της ορμόνης που εμπλέκεται στην όρεξη. Όλα αυτά είναι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, αν και οι επιστήμονες δεν συνέχισαν την μελέτη τους για να δουν κατά πόσο τα παιδιά όντως εμφάνισαν τη νόσο αργότερα.

 

Η  επικεφαλής της έρευνας , Dr. Claire Nightingale και οι συνεργάτες της συστήνουν να μειωθεί ο χρόνος χρήσης οθονών από τα παιδιά, ώστε να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Η ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης αντί του καθιστικού τρόπου ζωής και η υγιής ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης αναγκαία για τα παιδιά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα παιδιά που είναι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη δεν είναι καλά στο σχολείο
Μόνο δύο ώρες μπροστά στην οθόνη τα παιδιά