Διαβήτης τύπου 2: Μπορεί να θεραπευθεί;

26-12-2016

Μπορεί να χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, επιμονή, υπομονή, στερήσεις και προγραμματισμό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιστραφεί, τουλάχιστον προσωρινά. Ακόμη όμως και η παροδική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών της νόσου όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, επιπλοκές στην όραση, στο νευρικό σύστημα, στα νεφρά και άλλα.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τους διαφορετικούς τύπου διαβήτη, τα αίτια και τα συμπτώματά τους πατώντας εδώ.

O σακχαρώδης διαβήτης δεν εμφανίζεται μέσα σε μία νύχτα: Ο ζαχαρώδης διαβήτης, ή διαβήτης τύπου 2, είναι μία κατάσταση της οποίας οι αιτίες συσσωρεύονται στο σώμα πολύ πριν τα πρώτα συμπτώματα υψηλού ζαχάρου κάνουν την εμφάνισή τους. Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι ένα από τα πρώτα καμπανάκια, ειδικότερα όταν συνδυάζεται με συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά και με αυξημένα τριγλυκερίδια ή χοληστερίνη. Η αξιοποίηση της ινσουλίνης από το σώμα περιορίζεται και σταδιακά η παραγωγή της ορμόνης αυτής από τα κύτταρα του παγκρέατος γίνεται προβληματική.

Κατά την περίοδο που οι παράγοντες κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2 έχουν κάνει την εμφάνισή τους, χωρίς όμως να πληρούνται τα κριτήρια για διάγνωση, οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η κατάσταση είναι πλήρως ανατρέψιμη. Ακόμη όμως και στα αρχικά στάδια του διαγνωσμένου πλέον προδιαβήτη, ή διαβήτη τύπου 2, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Θέλει προσπάθεια για να αντιστραφεί ο ζαχαρώδης διαβήτης: Η έλλειψη ισορροπημένης διατροφής, η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, ο τρόπος αποθήκευσης της επιπλέον ενέργειας της τροφής στο σώμα με τη μορφή λίπους, αποτελούν όλα προβλήματα που βρίσκονται στη βάση του διαβήτη τύπου 2. Για το λόγο αυτό στην προσπάθεια αντιστροφής του αυξημένου ζαχάρου έμφαση έχει δοθεί στην τροποποίηση των παραπάνω παραγόντων.

  • Επεμβάσεις χειρουργικής παχυσαρκίας: Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί πως ασθενείς οι οποίοι υπεβλήθησαν σε επεμβάσεις για απώλεια βάρους και κατάφεραν να χάσουν τα περιττά κιλά, κατάφεραν να αντιστρέψουν πλήρως τον διαβήτη τύπου 2. Φυσικά η παρατήρηση αυτή είναι απόλυτη συνάρτηση της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων και της μείωσης του σωματικού βάρους.
  • Δίαιτες πολύ χαμηλές σε θερμίδες: Αποτελεί μία αρκετά ακραία λύση, καθώς 600 θερμίδες ημερησίως μπορεί να αντιστοιχούν σε ένα μόνο κυρίως γεύμα ενός υγιούς και δραστήριου ατόμου. Κι όμως ασθενείς οι οποίοι περιόρισαν δραματικά την πρόσληψη θερμίδων τους για 2 μήνες, κατάφεραν όχι μόνο να φέρουν τις τιμές του ζαχάρου τους σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά βελτίωσαν και τη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους.
  • Εντατική θεραπεία με ινσουλίνη: Μία ακόμη μέθοδος η οποία έχει μελετηθεί για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, είναι η εντατική θεραπεία με ινσουλίνη. Φυσικά η φαρμακευτική αγωγή συνοδεύεται από στενή παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα, καθώς και από αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής. Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για το ζαχαρώδη διαβήτη που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, άτομα τα οποία ακολούθησαν την παραπάνω εντατική και ολιστική προσέγγιση κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών ακόμα και κατά 60%, σε σύγκριση με συμμετέχοντες οι οποίοι λάμβαναν συμβατική θεραπεία με ινσουλίνη.
  • Απώλεια βάρους: Είναι η αρχή για κάθε αλλαγή στα επίπεδα του ζαχάρου. Δεν αρκεί όμως να χάσει κανείς το 10% του σωματικού του βάρους (8 κιλά για κάποιον που ζυγίζει 80 κιλά), για να μπορέσει να πει πως έχει καταφέρει να θεραπεύσει τη νόσο. Φυσικά μικρή απώλεια βάρους βελτιώνει το ζάχαρο, δεν ρίχνει όμως τις τιμές του στο φυσιολογικό εύρος.  Εκτιμάται πως απώλεια τουλάχιστον 20% του σωματικού βάρους (16 κιλά για κάποιον που ζυγίζει 80 κιλά), είναι εκείνη που θα εξασφαλίσει την επιτυχημένη αναστροφή του ζαχαρώδη δαβήτη.
 
 

Η θεραπεία του δαβήτη τύπου 2 δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί, καθώς όπως αναφέρθηκε οι προϋποθέσεις για την εμφάνιση της νόσου δημιουργούνται σταδιακά στο σώμα. Η απώλεια βάρους αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα, μαζί με τη συνετή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Οι επεμβάσεις χειρουργικής παχυσαρκίας, οι αλλαγές στη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα ανοίγουν το δρόμο του ασθενούς για την επίτευξη του στόχου. Μάλιστα όσο νωρίτερα δράσει κανείς, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να στεφθεί η προσπάθεια με επιτυχία.

Τέλος είναι σημαντικό να τονιστεί πως ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 δεν πρόκειται να εξαλιφθεί ποτέ, ακόμα και εάν καταφέρει κανείς να “αντιστρέψει” παροδικά τη νόσο. Χρειάζεται μεγάλη θέληση και ψυχική δύναμη για τη διατήρηση των αλλαγών του τρόπου ζωής και του βάρους στο βάθος του χρόνου, καθώς ο διαβήτης πάντα θα «παραμονεύει». Αξίζουν όμως την προσπάθεια όλες οι παραπάνω στερήσεις; Η ερώτηση αυτή είναι σχεδόν ρητορική καθώς μία ζωή χωρίς διαβήτη, σημαίνει μία ζωή χωρίς τρυπήματα από βελόνες, χωρίς επιπλοκές και προ πάντων μία ζωή γεμάτη απολαύσεις με τους αγαπημένους σας ανθρώπους!

Για περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό ή στην Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Ενώ μπορείτε να βρείτε ένα χρήσιμο εργαλέιο για την εκτίμηση του προσωπικού σας κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 πατώντας εδώ (στα αγγλικά).

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

Πηγές:

1. Taylor R. Type 2 diabetes: etiology and reversibility. Diabetes Care. 2013 Apr;36(4):1047-55.

2. Kramer CK, Zinman B, Retnakaran R. Short-term intensive insulin therapy in type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. Lancet Diabetes Endocrinol. 2013 Sep;1(1):28-34.

3. Nordqvist, C. (2011, June 25). “Early Stage Diabetes Reversible With Two Month 600 Calorie Per Day Diet.” Medical News Today. Retrieved from

http://www.medicalnewstoday.com/articles/229606.php.

4. Diabetes Forecast. By Erika Gebel Berg, PhD, and Kelly Rawlings. 30 Years Later, a Landmark Study Lives On. The Diabetes Control and Complications Trial supported intensive therapy. Last accessed 14/11/2015.

http://www.diabetesforecast.org/2013/aug/30-years-later-a-landmark-study-lives-on.html