Διαβούλευση τέλος, έτοιμη η “Λίστα Χειρουργείου¨” για εφαρμογή

26-12-2016

Μέχρι το τέλος του έτους θα εφαρμοστεί η «Λίστα Χειρουργείου» για την διαχείριση των περίπου 456.000 χειρουργείων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Στα δημόσια νοσοκομεία, καθημερινά διενεργούνται περί τις 1.250 χειρουργικές επεμβάσεις από τις οποίες περίπου το 80%, δηλαδή 4 στις 5 επεμβάσεις, είναι προγραμματισμένες.

Η σχετική διαβούλευση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέδειξαν τις «τρύπες» του συστήματος. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο χρήστη των υπηρεσιών υγείας: «Όχι άλλη γραφειοκρατία, όχι άλλα έντυπα για συμπλήρωση, όχι άλλες επιτροπές, όχι άλλες λίστες».

Ακολουθούν κάποια σχόλια των συμμετεχόντων στη διαβούλευση:

Εξαιρετική χαρακτηρίζει ιατρός στο ΕΣΥ την προσπάθεια η εξάλειψη διαφθοράς στον τομέα των χειρουργείων. Ωστόσο εκτιμά ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περιστατικά που δεν είναι επείγοντα, να βαφτίζονται έτσι προκειμένου να μην ενταχθούν στη διαδικασία της λίστας. Δηλαδή θα έρχεται μετά από συνεννόηση με τον χειρουργό ιατρό στα επείγοντα, ισχυριζόμενος έντονη δυσφορία ή πόνο (ενώ δεν θα ισχύει), θα χαρακτηρίζεται ως επείγον και θα μπορεί να μην υπόκειται στον έλεγχο της λίστας». Επιπλέον, ερωτά «τι θα εμποδίζει έναν χειρουργό που θα χρηματιστεί, να κρίνει ένα περιστατικό που ενώ είναι κατηγορίας 3, να μετατραπεί με το κατάλληλο χρηματικό ποσό σε κατηγορία 1;»

«Για να έχει επιτυχία και να μπορέσει να λειτουργήσει η λίστα χειρουργείου, θα πρέπει να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός χειρουργών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών χειρουργείου. Άλλως, χωρίς στελέχωση, χωρίς ανάπτυξη των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών και με την γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για τον προγραμματισμό ασθενών, η θέσπιση της λίστας με αυτές τις προυποθέσεις, μάλλον μακροσκελή λίστα αναμονής θα δημιουργήσει παρά θα διευκολύνει», σχολιάζει ένας από τους συμμετέχοντες.

Ειδική αναφορά γίνεται στα νοσοκομεία «χωρίς αναισθησιολόγους, με ένα μόνο χειρουργό, με μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό χειρουργείου».

Ιατρός του ΕΣΥ αναφέρει ότι «η διαφθορά δεν θα καταπολεμηθεί όσο κάποιοι λίγοι αλλά και οι θεράποντες χειρουργοί θα είναι «κύριοι» της όποιας λίστας όσες δικλείδες ασφαλείας κι αν μπουν (και θυμίζω τα «βαλιτσάκια» στα ΤΕΠ που προσέρχονται στις γενικές εφημερίες όντας προσυνεννοήσεις υποκρύπτουσες πελατειακή σχέση ασθενή/χειρουργού)».

Χειρουργός σε μεγάλο νοσοκομείο σημειώνει, μεταξύ άλλων «το όλο εγχείρημα, αν και σωστό, μοιάζει εξαιρετικά γραφειοκρατικό. Σε υποστελεχωμένες κλινικές, χωρίς καμία γραμματειακή υποστήριξη έρχεται να προσθέσει και άλλη γραφειοκρατία στους χειρουργούς και μάλιστα ανανεούμενη ανά εβδομάδα». Και τονίζει, «η δωροληψία (φακελάκι), ειδικά στα μεγάλα χειρουργεία, δεν νομίζω ότι θα περιοριστεί με την λίστα. Μήπως πρέπει τελικά αυτό το φαινόμενο που κρατάει δεκαετίες και προσβάλει τον πολιτισμό μας, τους ασθενείς αλλά και τους χειρουργούς να αντιμετωπιστεί πιο ρεαλιστικά; Αντί δηλαδή να κρυβόμαστε όλοι πίσω από το δάκτυλό μας με κάποιο τρόπο να νομιμοποιηθεί, έτσι ώστε και το νοσοκομείο να έχει έσοδα και να φορολογείται. Αν μελετήσετε λίγο τα συστήματα υγείας άλλων ευρωπαικών χωρών (Αγγλία, Ολλανδία κ.α) θα βρείτε τρόπο».

Διευθυντής Παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία εκτιμά πως «το σχέδιο αυτό θα μείνει στα χαρτιά για πολλούς λόγους, με κυριότερο όλων ότι ο Έλληνας δεν θέλει να περιμένει σε καμία ουρά, ούτε φυσικά την σέβεται. Και αυτό αφορά τόσο τους ασθενείς (που μπορεί να είναι γραμμένοι σε 2 ή 3 λίστες Νοσοκομείων) όσο και τους γιατρούς (που θέλουν να προηγηθούν οι δικοί τους ασθενείς), όσο και τους πολιτικούς – Διοικητές κλπ που αν υπάρχει διαφάνεια και τάξη πώς θα πουλήσουν εκδούλευση στους ψηφοφόρους τους».