Διαζύγιο: Κύριες αιτίες το ποτό και το τσιγάρο

26-12-2016
Πολλοί λόγοι μπορεί να οδηγήσουν ένα παντρεμένο ζευγάρι στο διαζύγιο. Φαίνεται όμως πως, όπως αποκάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι κυριότερες αιτίες φαίνεται να είναι συνήθειες όπως το τσιγάρο και το ποτό.
 
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν επί επτά χρόνια τη ζωή 634 νεόνυμφων ζευγαριών.
Τους ζήτησαν να συμπληρώσουν κατά την πρώτη, τη δεύτερη, την τέταρτη και την έβδομη επέτειό τους ερωτηματολόγια που αφορούσαν την ικανοποίησή τους από τον γάμο τους. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Αddiction, έδειξαν πως η ικανοποίηση σταδιακά μειωνόταν με το πέρασμα του χρόνου, ενώ μετά τα δύο χρόνια η φθίνουσα πορεία έμεινε στάσιμη σε όσα ζευγάρια είχαν παρόμοιες συνήθειες στο ποτό και στο τσιγάρο. Σε όσα όμως είχαν ριζικές διαφορές, ο κίνδυνος διαζυγίου μέχρι το τέλος της μελέτης ήταν πολύ μεγάλος.
Το περίπου 15% των ζευγαριών ανέφεραν διαφορές και στις συνήθειες του ποτού και σε αυτές του τσιγάρου, ενώ πολλά άλλα διέφεραν στο ένα ή στο άλλο. 
 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης πως τον γάμο δεν μπορεί να διαλύσουν μόνο οι διαφορές στις συνήθειες, αλλά και το να κόψει μόνο ο ένας εκ των δύο το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ. 
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως προτιμότερο είναι να προσπαθούν και οι δύο να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες (υποβαλλόμενοι λ.χ. σε ομαδική συμπεριφορική θεραπεία), ώστε να αποφευχθούν οι αθέλητες αρνητικές συνέπειες για το ζευγάρι.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: