“Δίχτυ” ασφαλείας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

26-12-2016

«Δίχτυ» ασφαλείας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ρίχνει το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου σε συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων που πρόσφατα ψηφίστηκαν από τη βουλή μέσω του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. 

Η υπουργός έκανε γνωστό ότι πρόκειται να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε όσες οικογένειες είναι ενταγμένες στο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ για 150.000 οικογένειες θα δοθούν δωρεάν 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο. 

Επίσης θα θεσπιστεί η κάρτα επιδότησης σίτισης, ώστε να διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια των συνανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ωφελήσει 153.000 οικογένειες, οι οποίες θα λάβουν μέσω της κάρτας 100 ευρώ το μήνα για 9 μήνες. 

Παράλληλα, προβλέπεται η καταβολή επιδόματος ενοικίου ύψους από 70 έως 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, για 30.000 οικογένειες. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι προϋπολογισμού 40 εκ. και διάρκειας εννέα μηνών. 

«Ομάδες Στόχου» του προγράμματος είναι: 

  • Ευάλωτες  Ομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυρίως άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, οροθετικοί κ.λπ. 
  • Ειδικές Ομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυρίως μακροχρόνια άνεργοι, οικονομικά μη-ενεργά άτομα, μέλη πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, γυναίκες/μητέρες θύματα κακοποίησης, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ. 
  • Λοιπές Ομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυρίως νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, άτομα προερχόμενα από περιθωριοποιημένες κοινότητες.  φτωχοί εργαζόμενοι ή/και συνταξιούχοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, ανασφάλιστοι κ.λπ.