Διεθνές Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Οριστικής – Νοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος

26-12-2016

Η Εθνική Επιτροπή DSTC της  Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής και το Ερευνητικό – Πειραματικό Κέντρο της ELPEN,  πραγματοποίησαν υπό την αιγίδα της International Association for Trauma Surgery & Intensive Care (IATSICκαι στο πλαίσιο των Διεθνών Σεμιναρίων, το Definitive Surgical Trauma Care™ (DSTC), εκπαιδευτικό σεμινάριο επείγουσας χειρουργικής φροντίδας του τραυματία. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο σύγχρονο Πειραματικό – Ερευνητικό Κέντρο της ELPEN, στις 14-16 Φεβρουαρίου, και συμμετείχαν 21 επαγγελματίες Υγείας από την Ελλάδα (Αττική, Κρήτη, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία) και το εξωτερικό (Αγγλία). H ELPEN φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της το Διεθνές Σεμινάριο DSTC από το  2008 για έκτη συνεχή φορά. 

Το φετινό DSTC, στο οποίο ενεργή συμμετοχή είχαν οι Ιατρικές Σχολές Αθηνών, Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης, περιελάμβανε 15 Διαλέξεις6 συνεδρίες case reports (αναφορές περιστατικών)1 συνεδρία ανάπτυξης στρατηγικής σκέψης και 8 ώρες ‘hands – on’ πρακτική εξάσκηση στο χειρουργείο, υπό την καθοδήγησηεκπαιδευτών διεθνούς φήμης όπως: ο Καθηγητής κ. Ηλίας Ντεγιάννης  (Ν. Αφρική) και  ο Καθηγητής κ.Louis Riddez (Karolinska, Σουηδία). Η συμβολή του Επ. Καθηγητή κ. Παντελή Βασιλείου είναι αποφασιστικής σημασίας και διαχρονική. (Karolinska,  Σουηδία).

Οι  Καθηγητές κκ Ντεγιάννης και Riddez, τόνισαν «Τις πρώτες ώρες ενός σοβαρού τραυματισμού, είναιζωτικής σημασίας οι χειρουργοί και όλοι οι επαγγελματίες Υγείας που συμμετέχουν στη φροντίδα του ασθενή, να αντιδράσουν με ταχύτητα και να διαθέτουν τη γνώση και την ικανότητα να πάρουν δύσκολες αλλάαναγκαίες αποφάσεις για την εφαρμογή αποτελεσματικών χειρουργικών τεχνικών, που θα σώσουν τη ζωή του ασθενή. Το Σεμινάριο DSTC διαχρονικά, αυτό φιλοδοξεί να πετύχει, να εφοδιάσει τους επαγγελματίες Υγείας με τη γνώση και την πρακτική εξάσκηση να ακολουθήσουν μια σύγχρονη, σωτήρια και ασφαλή μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης του τραύματος. Η ELPEN και η αφοσίωσή της στην  ιατρικήεκπαίδευση βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τον στόχο αυτό. Έτσι, δημιουργείται ένα πρόσφορο πεδίο διαχρονικής συνεργασίας που στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και αποτελεί εχέγγυο υψηλού επιστημονικού έργου, χάρη και στο σύγχρονο ερευνητικό κέντρο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και προσωπικό εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο κατά τα διεθνή πρότυπα.  Επίσης, επιθυμούμε να συνειδητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι έλληνες επαγγελματίες υγείας, που εργάζονται στην ενδονοσοκομειακή υποδοχή και διαχείριση του πολυτραυματία, τις προτεραιότητες που οδηγούν στη διάσωσή του». ώζουν ζωές και που διδάσκονται θεωρητικά και πρακτικά στο σεμινάριο.

Ο Δρ. Απόστολος Παπαλόης, Βιολόγος, Διευθυντής Ερευνητικού – Πειραματικού Κέντρου ELPEN επισήμανε «Η ELPEN επενδύει στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, μέσα από ουσιαστικές συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς που διαθέτουν κύρος, στην Ελλάδα και διεθνώς. H συμβολή των επιφανών προσκεκλημένων και του Επ. Καθηγητή κ. Παντελή Βασιλείου, ήταν αποφασιστικής σημασίας. Με την Ελληνική Εταιρεία Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής και την International Association for Trauma Surgery and Intensive Care, διατηρούμε μια πολύχρονη συνεργασία, προσφέροντας σε ειδικούς και ειδικευόμενους χειρουργούς και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, τηνκαλύτερη δυνατή εκπαίδευση και τα νεότερα δεδομένα για την χειρουργική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών τραύματος. Το Ερευνητικό – Πειραματικό Κέντρο της ELPEN παρέχει σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις για την υλοποίηση τέτοιων έργων υψηλών απαιτήσεων αφού είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια έρευνας και εκπαίδευσης στην ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Το Σεμινάριο αυτό αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του σταθερού προσανατολισμού της ELPEN σε αξίες όπως η έρευνα, η εκπαίδευση, η προσφορά στους επιστήμονες, με στόχο την ανάδειξη σημαντικού επιστημονικού έργουκαι φυσικά τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής