Δημ. Βαρνάβας, Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ:”γονατογραφήματα” τα οργανογράμματα για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων

26-12-2016

Με αφορμή την πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία, η οποία έχει προκηρυχθεί  για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) μίλησε στο healthview καυτηριάζοντας τα οργανογράμματα που έχουν εξαγγελθεί για τα νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας τα ως γονατογραφήματα τα οποία δεν βασίστηκαν πουθενά και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα και να ξαναφτιαχτούν από την αρχή. Πρόσθεσε  επίσης πως οι συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων  που έχουν δρομολογηθεί είναι τελείως παράλογες. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Διαλύουν τμήματα, συγχωνεύουν νοσοκομεία που δεν γίνονται να συγχωνευθούν όπως για παράδειγμα της Λήμνου με της Μυτιλήνης. Κλείνουν κρεβάτια εντατικής και ολόκληρες μονάδες εντατικής  όπως συμβαίνει στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Έτσι δεν γίνεται  εκλογίκευση του συστήματος Υγείας. Πρέπει να γίνει απόσυρση του σχεδίου και επαναφορά του μετά από σωστή και λογική επεξεργασία»

Όσον αφορά τις υπερωρίες στα νοσοκομεία ο κύριος Βαρνάβας καταγγέλλει « Έχουν εγκριθεί για το 2013 280 εκατ. Ευρώ, δηλαδή μειωμένα κατά 100 εκατ. Αντί όμως να διανέμουν στα νοσοκομεία τα 280 εκατ, διανέμουν 240 εκατ. Τα υπόλοιπα 40 εκατ. που είναι;»

Επιπλέον αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό άξιο λόγου που έζησε με μία ασθενή. Η γυναίκα πάσχει από υπέρταση και γλαύκωμα. Με τη σημερινή της οικονομική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μπορεί και παίρνει μόνο τα φάρμακα για την πίεση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Βαρνάβας , ο οποίος την ρώτησε τι θα κάνει με το γλαύκωμα, εκείνη του απάντησε. Εάν δεν πάρω τα χάπια της πίεσης, αύριο μπορεί να πάθω εγκεφαλικό ενώ από το γλαύκωμα κινδυνεύω να τυφλωθώ σε 3 με 4 χρόνια. Οπότε αφού έχω να διαλέξω προτιμώ προς το παρόν να μην πάθω εγκεφαλικό και αν έχω χρήματα στο μέλλον θα ξαναπάρω και τα χάπια για το γλαύκωμα…

Τέλος ο κύριος Βαρνάβας απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους γιατρούς και τους εργαζομένους της υγείας να δώσουν δυναμικό παρόν αύριο στο συλλαλητήριο στις 12:00 στο υπουργείο Υγείας.