Δημήτρης Μπερτζελέτος: Έχουμε κορωνοϊό; Τι τρώμε;

16-02-2022

Ο COVID-19 δείχνει πλέον πιο αντιμετωπίσιμος, τουλάχιστον όσον αφορά τις άμεσες συνέπειες – επιδράσεις στην υγεία μας, ειδικά με την μετάλλαξη Όμικρον.
Χρειάζεται όμως η επαγρύπνηση και η διαχείριση όσον αφορά τις μακροχρόνιες συνέπειες. Καθώς ο όρος long COVID έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο μας, το ζήτημα “αποκατάσταση από τον COVID-19” ήδη απασχολεί την επιστημονική κοινότητα.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MEd, μέλος της Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων μας δίνει μερικές διατροφικές συμβουλές:

«Καταρχάς να πούμε ότι οι ασθενείς με COVID-19 κινδυνεύουν με δυσθρεψία. Κι αυτό γιατί μερικά συμπτώματα επηρεάζουν τη φυσιολογική σίτιση. Τέτοια είναι ο πυρετός, η κόπωση, το μεταβολικό στρες, τα αναπνευστικά, ή τα πεπτικά προβλήματα, αλλά και η ανοσμία, η αγευσία και γενικώς η μειωμένη όρεξη. Επίσης η οποιαδήποτε συστηματική φλεγμονή αυξάνει τις διατροφικές ανάγκες και επιταχύνει τη μυϊκή απώλεια. Ας τα έχουμε υπόψη…»

Είναι γεγονός ότι πέρα από την δυσθρεψία η COVID-19 -ειδικά αν είναι βαριά- φέρνει σε πολλές περιπτώσεις επιπλοκές & καθυστερημένη αποκατάσταση της υγείας. Γενικώς υποσκάπτει την ανοσοποιητική λειτουργία και εξασθενεί τον οργανισμό κάτι που οδηγεί πιο εύκολα σε μολύνσεις. Δημιουργεί μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, ενώ έχει και κακή πρόγνωση υγείας για το μέλλον.

Ποιες είναι όμως τελικά οι συμβουλές του ειδικού διατροφολόγου;
«Αν και ίσως χρειάζεται προσωποποιημένη δίαιτα, κάποια σημεία είναι λίγο πολύ κοινά. Είναι καλό να έχουμε τρία μικρά & τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, με τρόφιμα εύπεπτα & πλούσια σε πρωτεΐνη, μαγνήσιο, σίδηρο & ψευδάργυρο. Καλό είναι επίσης να προτιμάμε κόκκινα φρούτα (πλούσια σε φαινόλες). Να προτιμάμε επίσης φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C όπως το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, οι φράουλες κ.α. Σημαντικό επίσης να παίρνουμε καλά λιπαρά σε επάρκεια και ποικιλία (ελιές, αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ψάρια)».

Πιθανό έλλειμμα βιταμίνης D.
«Τσεκάρετε τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα σας. Πιθανότατα χρειάζεστε συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D, οπότε καλό είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας ή έναν ειδικό διατροφολόγο. Σε κάθε περίπτωση να προτιμάτε προϊόντα ανεπεξέργαστα & ολικής αλέσεως. Αυτά περιέχουν περισσότερες ίνες και θρεπτικά συστατικά. Πιθανώς ένα συμπλήρωμα προβιοτικών θα προσφέρει καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών & θα αποκρούσει τις συνέπειες του κορωνοϊού στο έντερο».

Ο κος Μπερτζελέτος μας υπενθυμίζει ότι στα προβλήματα σίτισης συνεισφέρει και το γενικότερο πλαίσιο της πανδημίας. Κι αυτό γιατί υπάρχει μειωμένη φυσική δραστηριότητα, ειδικά τις περιόδους που είχαμε λοκντάουν. Επίσης η αποστασιοποίηση & η καραντίνα, δυσκολεύουν τη υποστήριξη σίτισης σε κάπες περιπτώσεις συνανθρώπων μας.

«Και βέβαια δεν είναι μόνο πώς θα τον αντιμετωπίσουμε την ώρα που μάς χτυπά την πόρτα, είναι και πώς θα μάς βρει. Καλό είναι λοιπόν να μας βρει ενώ είμαστε ισχυροί και θωρακισμένοι», λέει ο κος Μπερτζελέτος.