Δημήτρης Βαρνάβας: Ούτε μέχρι το Πάσχα οι 520 προσλήψεις για τα ΤΕΠ του ΕΣΥ!

27-01-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Την απαισιόδοξη πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποίαν οι προσλήψεις των 520 γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί ούτε μέχρι… το Πάσχα, διατυπώνει την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στο ygeianet.gr ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει μεταξύ άλλων στη σχετική ανάρτησή του:

“Αποτελεί θετική εξέλιξη η προσπάθεια που καταβάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε ν΄ αντιμετωπίσει την υπερπληρότητα νοσηλευτικών κλινών στις γενικές εφημερίες και να διαχειριστεί ορθολογικά τις κλίνες ΜΕΘ.

Ειδικά στις ΜΕΘ οι ανενεργές κλίνες έχουν μειωθεί σημαντικά και είναι πλέον οι λιγότερες της τελευταίας δεκαετίας, λόγω των προσλήψεων 180 γιατρών και 300 νοσηλευτών. Όμως σε περιόδους έξαρσης της γρίπης οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες δεν επαρκούν, ούτε πρόκειται ποτέ να επαρκέσουν όσο δεν εφαρμόζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα στο εισιτήριο και το εξιτήριο περιστατικών στη ΜΕΘ.

Απεναντίας, σοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει στην πρόσληψη των 520 γιατρών στα ΤΕΠ. Η αξιολόγηση προχωρά με βραδύτατους ρυθμούς κι ενώ η στόχευση ήταν να προσληφθούν οι γιατροί μέχρι τα Χριστούγεννα, είναι αμφίβολο αν μπορέσουν να προσληφθούν μέχρι το Πάσχα.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει να παρακολουθήσει στενά τις διαδικασίες των Συμβουλίων Κρίσης γιατρών για τα ΤΕΠ, προκειμένου να αποπερατωθεί η πρόσληψη και ν΄ αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία που στενάζουν σε κάθε εφημερία, προκαλώντας τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες ασθενών, γιατρών και υγειονομικού προσωπικού”.