Δημόσια Νοσοκομεία: Σε κινητοποιήσεις τραυματιοφορείς – Κενές περισσότερες από μία στις δύο οργανικές θέσεις, καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών

04-07-2024

Σε κινητοποίησεις βρίσκονται οι τραυματιοφορείς στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. Το Σωματείο έχει προκηρύξει για  την Πέμπτη 04/07/2024 Πανελλαδική 5ωρη Στάση Εργασίας στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, κατά τις ώρες 10:00 με 15:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 12:00μ.μ. Οι τραυματιοφορείς διαμαρτύρονται για τις σοβαρές ελλείψεις του κλάδου που καταγράφονται στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι υπηρετούντες τραυματιοφορείς σήμερα δεν ξεπερνούν τους 2.300 από τις 5.000 οργανικές θέσεις που υπάρχουν στα Νοσοκομεία. Οι 700 είναι συμβασιούχοι μέσω της Δ.ΥΠ.Α, οι 600 είναι επικουρικοί μέσω των Υ.ΠΕ και οι εναπομείναντες 1.000 είναι μόνιμοι. Την ίδια ώρα, το προσωπικό του κλάδου είναι γερασμένο με μέσο όρο ηλικίας άνω των 55 ετών.

Ασθενείς και συνοδοί ταλαιπωρούνται, περιμένοντας ώρες για να βρεθεί ένας τραυματιοφορέας, με αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση των εισαγωγών στις κλινικές και τις διαγνωστικές εξετάσεις, αναφέρουν οι τραυματιοφορείς.

Όπως επισημαίνουν, «είναι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, οι οποίοι παίρνουν μισθούς πείνας (680€), χαμηλότερους και από τον μισθό ενός ανειδίκευτου εργάτη. Προσπαθούμε καθημερινά να εργαζόμαστε με ακατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, επικίνδυνο για τους ασθενείς (πεπαλαιωμένα φορεία – καρότσια μεταφοράς ασθενών), που χρήζει άμεσης ανανέωσης».