Δημόσια Νοσοκομεία: Επεξεργασία σχεδίου για αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες

18-11-2019

Επέκταση της δυνατότητας των δημόσιων νοσοκομείων να αγοράσουν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. «Εμείς θέλουμε ένα σύστημα υγείας καλύτερο, αποδοτικότερο, ποιοτικότερο, ένα δημόσιο σύστημα υγείας και ο θεματοφύλακάς του είναι ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω επίσης, και αυτό θέλω να καταστεί σαφές, ότι είναι άλλο το δημόσιο σύστημα υγείας και άλλο κρατικό σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη με θέμα: «Σχέδια ιδιωτικοποίησης των δημόσιων Νοσοκομείων».

Ο υπουργός επικαλέστηκε το παράδειγμα της Σουηδίας, «σε μια σοσιαλιστική χώρα το Νοσοκομείο Καρολίνσκα». Όπως είπε, «είναι ένα νοσοκομείο της Σουηδίας, ένα νοσοκομείο πρότυπο το οποίο παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες υγείας, δωρεάν υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες της χώρας αυτής. Είναι δημόσιο νοσοκομείο, δεν είναι κρατικό νοσοκομείο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μπορεί, όπως κάνουν ήδη τα νοσοκομεία μας και κάνει ο ΕΟΠΥΥ, να παίρνει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα και να δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς μας, του ΕΣΥ, στους νοσηλευτές μας, στο παραϊατρικό προσωπικό, στο διοικητικό προσωπικό να εξυπηρετεί καλύτερα τον κόσμο πιο ποιοτικά, πιο γρήγορα, ενδεχομένως με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα κλπ.».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «αυτός είναι ο διαχωρισμός μεταξύ του κρατικού και του δημοσίου, δηλαδή αν το κρατικό κοστίζει πιο πολύ, αν ταλαιπωρεί τον κόσμο -και είναι εμφανές μεταξύ όλων ημών ότι υπάρχει θέμα με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ- και όπως γίνεται ήδη στα νοσοκομεία μας ή όπως γίνεται ήδη με το ΕΟΠΥΥ –και τα νοσοκομεία μας και ο ΕΟΠΥΥ- που αγοράζει υπηρεσίες ιδιωτικές υγείας, πιο σύγχρονα μηχανήματα, πιο ακριβή, καλύτερα εργαστηριακά κλπ.».

Και πρόσθεσε: «είναι προφανές ότι αν μπορώ να έχω, για παράδειγμα, έναν αξονικό τομογράφο, έναν μαγνητικό τελευταίας τεχνολογίας που να κοστίσει στον ΕΟΠΥΥ η χρήση του, αλλά και στον Έλληνα φορολογούμενο, πολύ πιο λίγο από ό,τι κοστίζει τώρα και που να μπορεί να παρέχει πολύ πιο καλές υπηρεσίες και αυτή την υπηρεσία μπορώ να την αγοράσω από τον ιδιωτικό τομέα και άρα, ο γιατρός του ΕΣΥ, ο τεχνολόγος του ΕΣΥ, ο διοικητικός υπάλληλος, ο νοσηλευτής μπορεί να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, προφανώς θα το κάνω, όπως και γίνεται σε κάποιο βαθμό και στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ».