ΔΝΤ για υγεία:Τηρήστε “μέχρι κεραίας” τις δεσμεύσεις σας

26-12-2016

Στη διαπίστωση ότι στον κλάδο της υγείας πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη ώστε η χώρα να περιορίσει τη συνολική δαπάνη στο 6% ή ακόμη και χαμηλότερα του ΑΕΠ, αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την πρόοδο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Βασική επισήμανση αποτελεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ το 2014 ή στα 2 δις. ευρώ. Το ΔΝΤ θεωρεί το 1% ως το μέσο όρο της Ευρώπης.

Επί της ουσίας η έκθεση επισημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να πράξει στο ακέραιο δεσμεύσεις που έχει πάρει, ενώ από την πλευρά του το ΔΝΤ δεν χαλαρώνει τις απαιτήσεις αυτές.

Ειδικότερα για την δαπάνη φαρμάκων  θα πρέπει να εφαρμόζεται το εξάμηνο clawback και μάλιστα το Σεπτέμβριο θα πρέπει να εκδοθεί σχετικό σημείωμα για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Επίσης δίνεται η ελευθερία τον Οκτώβριο να ληφθούν  επί πλέον μέτρα αν ξεφύγει η δαπάνη,  όπως μειώσεις πάνω από το προβλεπόμενο στις τιμές φαρμάκων η τέλος εισόδου στη θετική λίστα, εφόσον δεν επιτευχθεί και τοclawback. Επίσης αν κριθεί απαραίτητο ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να βάζει επιπλέον ποσοστώσεις  στη συνταγογράφηση (Σεπτέμβριος)

Τον τρέχοντα μήνα   επιβάλλεται να έχει γίνει επίσης η αναμενόμενη ανακοστολόγηση, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% αλλά και για όλο το 2013 και το 2014 θα πρέπει να γίνονται συζητήσεις σχετικά με τη διεκδίκηση έκπτωσης 5% στα 200 ακριβά φάρμακα που αγοράζει απευθείας ο ΕΟΠΥΥ από τις εταιρείες.

Η έκθεση υπενθυμίζει με έντονη μάλιστα αναφορά ότι ως προϋπόθεση για την επόμενη αποδέσμευση της δόσης προς της χώρα είναι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική και τη τήρηση του 15% στην συνταγογράφηση επωνύμων φαρμάκων, ενώ θα πρέπει να δώσει τιμές στα γενόσημα τιμολογώντας 400 κάθε μήνα, κάτι που ήδη εφαρμόζει.   

Επιμένει ακόμη ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει το ποσοστό των γενοσήμων να φτάσει το 60% της αγοράς ενώ από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να ξεκινήσει κη διαδικασία της δυναμικής τιμολόγησης. Επίσης στα Δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να συνεχιστει η προσπάθεια για την συμμετοχή των γενοσήμων σε ποσοστό άνω του 50% και σε τιμή τουλάχιστον 50% χαμηλότερα από τα όμοια επώνυμα προϊόντα και τα off patent .

Επίσης σχετικά με τις νοσοκομειακές δαπάνες θα πρέπει από τον Ιανουάριο και μετά οι υπηρεσίες των νοσοκομείων να αγοράζονται άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ μέσω προϋπολογισμών βασισμένων στα ΚΕΝ με σαφή αναφορά στο κόστος μισθοδοσίας.  Επίσης μέσα στο 2013 ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταφέρει να μειώσει  τουλάχιστον κατά 10% τον αριθμό των απασχολούμενων γιατρών.

Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε καταφέρει να καλύπτει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλους τους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας  και τους εξωτερικούς γιατρούς καθώς και όλες τις υπηρεσίες για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις κλπ. Παράλληλα θα έπρεπε  ήδη να έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα για τουλάχιστον πέντε βασικές θεραπευτικές κατηγορίες.