Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

26-12-2016

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού σε Νοσοκομεία σε ολόκληρη την επικράτεια για όλες τις γυναίκες, ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου. Όπως είπε, οι ημερομηνίες για την διενέργεια των εξετάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις πρόληψης.

Η υφυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για θέματα πρόληψης της υγείας των γυναικών – συμμετείχαν ο Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, Γιώργος Κρεατσάς, και η Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Μαίρη Πίνη – αναφέρθηκε στην ανάγκη της αποτελεσματικότερης πρόληψης του καρκίνου του μαστού που θα εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο καθώς το κόστος των θεραπειών και των φαρμάκων που επιβαρύνουν τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και τους ασθενείς είναι μεγάλο ενώ ανάλογα μεγάλη είναι και η ψυχολογική φθορά που υφίσταται ο ασθενής και η οικογένειά του.

Η Κατερίνα Παπακώστα, εξήγησε εν συντομία τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το είδος, η έκταση, η περιοδικότητα των παροχών, η διαδικασία ενημέρωσης των ασφαλισμένων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση της προληπτικής ιατρικής και όσον αφορά στο τεστ Παπ διαβεβαίωσε, για μία ακόμα φορά, ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη συχνότητα και στον τρόπο που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Έμφαση έδωσε η Υφυπουργός στην πρόληψη για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας και στη σημασία των δύο προγραμμάτων εμβολιασμών, παιδιών και εφήβων και ενηλίκων, για τον ιό που σχετίζεται με την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εμβόλιο που χορηγείται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Όσον αφορά στις ήδη ασθενείς, η Κατερίνα Παπακώστα προέταξε την ανάγκη ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα προβλέπει την ισότητα στην πρόσβαση υπηρεσιών θεραπείας και την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και του περιγύρου του.