Δωρεάν self test από σήμερα για όλους τους πολίτες από 18 έως 30 ετών – Ξεπερνούν τα 6,5 εκατ. οι δικαιούχοι

κορονοϊός
31-05-2021

Δωρεάν πρόσβαση σε self-test έχουν από σήμερα περισσότεροι πολίτες μετά την επέκταση του μέτρου στις ηλικίες 18-30 ετών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, «από τη Δευτέρα, 31 Μαΐου, ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self tests διευρύνεται περαιτέρω, περιλαμβάνοντας πλέον και όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετών. Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ -δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες».

Έτσι, αυτή την εβδομάδα, από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, 2 self tests από τα φαρμακεία:

Οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Όσοι πολίτες είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

Συνολικά, από τις 12 Απριλίου έως σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self-tests σε 4.050.888 πολίτες. Έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλαδή ποσοστό 68% επι του συνόλου. Μάλιστα, έχουν επιβεβαιωθεί 26.444 θετικά κρούσματα και στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Σημειώνεται πως στις ημερήσιες αναφορές κρουσματων του ΕΟΔΥ, σχεδόν το 50% των θετικών κρουσμάτων προέρχονται από self-tests.