Με δόσεις η εφαρμογή της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

19-09-2017

Με …δόσεις θα προχωρήσει η μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού σε πρώτη φάση – και μέχρι τέλους του έτους – θα λειτουργήσουν περί τις 70 ΤΟΜΥ.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε νέο χρονοδιάγραμμα, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ τουHealthview, σύμφωνα με το οποίοι εντός Οκτωβρίου θα γίνει νέα προκήρυξη για γιατρούς.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “υπήρχε ανταπόκριση γιατρών στα αστικά κέντρα και στις θέσεις για παιδιάτρους. Θα κάνουμε συμπληρωματικές προκηρύξεις, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε ειδικευόμενους γενικής ιατρικής και παθολογίας μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων για ειδικότητα ώστε να έχουν μια ευκαιρία για επαγγελματική απασχόληση και ίσως ένα επιπλέον μισθολογικό μπόνους”.

Μάλιστα ο υπουργός άφησε αιχμές κατά του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι “η υγεία είναι ένα βαθύτατο πολιτικό ζήτημα. Ακούσαμε για κοινωνικό δαρβινισμό πρόσφατα. Ακούσαμε ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι σύμφυτες με τη φύση” είπε διεκδικώντας για το κόμμα του ” τον στόχο της επίτευξης της ισότητας στην πρόσβαση στην υγεία, πρόκειται για μια θεμελιώδη διαφορά μας” .

Αν και παραδέχτηκε ότι για τις 1.195 θέσεις γιατρών στις ΤΟΜΥ καλύφθηκαν λιγότερες από 600, ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε “σημαντικό και ικανοποιητικό το πρώτο βήμα που έγινε καθώς πρόκειται για ένα σχέδιο και μια μεταρρύθμιση που έχει βάθος χρόνου”.

Ποιος φταίει;

Για το ισχνό ενδιαφέρον των ιατρών να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, ο κ. Ξανθός υποστήριξε:

“Δεν καλύφθηκαν οι θέσεις των γιατρών και υπάρχουν λόγοι για αυτό: εμείς έχουμε δώσει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης στους γιατρούς, όπως οι 1500 θέσεις επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία, οι 1000 μόνιμες θέσεις γιατρών που έχουν μπει με άλλες παλαιότερες προκηρύξεις και άλλες 1800 θέσεις μόνιμων γιατρών που εκκρεμούν”.

Ο αναπληρωτής  γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κ. Σταμάτης Βαρδαρός κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και στην κριτική τους για την ΠΦΥ: “Οι ιατρικοί σύλλογοι έγιναν εργαλεία της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έβγαιναν συνεχώς για να ενημερώνουν για το ενδιαφέρον των γιατρών και τον αριθμό των αιτήσεως που ζητούσαν. Εκτιμούμε ότι το έκαναν γιατί έβλεπαν ότι το δυναμικό εγχείρημα ως απειλή για τη δική τους επαγγελματική πορεία”.