Δουλειές με φούντες: Στη βουλή το σχέδιο νόμου για την καλλιέργεια κάνναβης για φαρμακευτική χρήση

08-02-2018

Αισιόδοξος ότι θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες στην οικονομία της χώρας από το νέο σχέδιο νόμου που αφορά στη νομιμοποίηση της κάνναβης για φαρμακευτική χρήση εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην κοινή συνέντευξη τύπου με τους υπουργούς  Οικονομίας και Ανάπτυξης κο Παπαδημητρίου και Αγροτικής Ανάπτυξης κο Αποστόλου.

Ο κος Ξανθός είπε ότι σύμφωνα με το ειδικό πόρισμα που συνέταξε ειδική επιτροπή υπό την επίβλεψη της προέδρου του ΕΟΦ, κας Κατερίνας Αντωνίου,  υπάρχουν ενδείξεις ότι η κάνναβη έχει θεραπευτικά οφέλη για πλήθος ασθενειών όπως επιληψία,  χρόνιο και  νευροπαθητικό πόνο, ναυτία, γλαύκωμα, οστεοπόρωση κ.α. Έτσι με κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης τον Ιούλιο του 2017 έγινε η υποβάθμιση της κάνναβης από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών, στον πίνακα Β με τις ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης, (οι οποίες, χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) ενώ ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Με αυτή την ΚΥΑ έγινε δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από ασθενείς στην Ελλάδα.

Με τη διευθέτηση αυτής της θεσμικής εκκρεμότητας όπως είπε ο κος Ξανθός κατέστη δυνατό η χώρα ακολουθώντας και άλλες χώρες που έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς λόγους,  να είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την καλλιέργεια και την παραγωγή σκευασμάτων κάνναβης  ώστε οι Έλληνες ασθενείς να κάνουν χρήση των σκευασμάτων της εγχώριας παραγωγής των οποίων η διάθεση θα γίνεται με όρους του κρατικού μονοπωλίου μέσω των φαρμακείων μέχρις ότου ενταχθούν στο καθεστώς της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  κο Αναγνώστου, οι άδειες θα δοθούν για αυστηρά κλειστές καθετοποιημένες μονάδες έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων και στις οποίες θα υπάρχουν όλοι οι κατάλληλοι χώροι αποθήκευσης παραγωγής και συσκευασίας ώστε να παράγεται  το τελικό προϊόν. Όσον αφορά το ύψος των επενδύσεων που προβλέπονται να γίνουν στη χώρα, αυτές υπολογίζονται γύρω στο 1,5 δισ. € σε βάθος τριετίας.

Ωστόσο ο κος Αποστόλου υπογράμμισε ότι η καλλιέργεια δε θεωρείται αγροτική, θέλει μεγάλα κεφάλαια και υψηλή τεχνογνωσία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα ροδάκινα και να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια κάνναβης»

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κος Παπαδημητρίου ανέφερε επίσης ότι είχε συναντήσεις με δύο μεγάλους επενδυτές, έναν από τον Καναδά και έναν από τη Γερμανία που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, διότι θεωρείται ελκυστική επιλογή λόγω των ευνοϊκών  κλιματολογικών συνθηκών και έκανε λόγο για άνοιγμα περίπου 2000 θέσεων εργασίας.

Πληροφορίες του Healthview αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη ένας γερός επενδυτής και είναι Έλληνας. Ο πετυχημένος και ‘πολυσχιδής” επιχειρηματίας προέρχεται από το χώρο της ενέργειας έχει καλές σχέσεις με το Μαξίμου και ενδιαφέρεται για περιοχές της Θράκης. Και βέβαια υπάρχει και το ενδιαφέρον των εγχώριων φαρμακευτικών εταιρειών που εδώ και καιρό ετοιμάζονται να λάβουν θέση σε αυτή την καινούργια  αγορά που ανοίγεται και υπόσχεται …δουλειές με φούντες!