Δουλειά: Ποιες ώρες της ημέρας είμαστε πιο αποδοτικοί

υπάλληλοι κάθονται στα γραφεία τους για δουλειά
24-02-2021

Πολλοί άνθρωποι είναι αυτό που αποκαλούμε κουκουβάγιες. Δηλαδή «νυχτερινοί τύποι». Κι αυτοί έχουν διπλάσια πιθανότητα να αποδίδουν λιγότερο στη δουλειά τους το πρωί. Αυτό πάντα σε σχέση με όσους ξυπνούν και κοιμούνται. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα μιας νέας έρευνας Φινλανδών επιστημόνων.

Η δουλειά και η αποδοτικότητα

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον δρα Τάπιο Ράιχα του Πανεπιστημίου του Όουλου. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής «Occupational & Environmental Medicine».
Ανέλυσαν στοιχεία για 2.672 άνδρες και 3.159 γυναίκες, που παρακολουθήθηκαν επί τέσσερα χρόνια. Ο χρονότυπός τους αξιολογήθηκε ως εξής: «Κορυδαλλοί» 46%, ενδιάμεσοι 44% και «κουκουβάγιες» 10% στους άνδρες, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες ήταν 44%, 44% και 12%.

Χειρότερες σε όλα οι «κουκουβάγιες»

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους «κορυδαλλούς», οι «κουκουβάγιες» είχαν χειρότερη βαθμολογία σε οτιδήποτε αφορούσε τον ύπνο και γενικότερα την υγεία. Οι νυχτερινοί τύποι:

  • κοιμούνται γενικά λιγότερο (φθάνουν σπανιότερα τις επτά ώρες ύπνου)
  • έχουν συχνότερα αϋπνία
  • είναι πιθανότερο να είναι ανύπαντροι και άνεργοι

Επιπλέον, οι πρωινοί τύποι υιοθετούν συχνότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ οι νυχτερινοί τύποι έχουν περισσότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, κάτι που επηρεάζει και την παραγωγικότητα στη δουλειά τους.

Οι «κορυδαλλοί» λειτουργούν καλύτερα τις πρωινές ώρες (δηλαδή τις συνήθεις ώρες εργασίες για τους περισσότερους ανθρώπους), ενώ οι «κουκουβάγιες» αποδίδουν καλύτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Το 28% των ανδρών και το 24% των γυναικών που είναι νυχτερινοί τύποι εμφανίζουν χαμηλή αποδοτικότητα στην εργασία τους, ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους πρωινούς τύπους. Και στα δύο φύλα η πιθανότητα εργασιακής υποαπόδοσης είναι περίπου διπλάσια στις «κουκουβάγιες» σε σχέση με τους «κορυδαλλούς». Επίσης, οι νυχτερινοί τύποι είναι πιθανότερο να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα λόγω αναπηρίας.

Ο χρονότυπος ενός ανθρώπου έχει -κατά βάση- γενετικό υπόβαθρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά παίζουν ρόλο, επίσης, ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες (είδος εργασίας, οικογενειακή ζωή κ.ά.), καθώς και ψυχολογικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σύνταξη: Σε ποια ηλικία είναι πιο υγιές να φύγουμε από την δουλειά;