Δραματική η αύξηση των κοινωνικών ιατρείων στην Ελλάδα

26-12-2016

Δραματική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των Κοινωνικών Ιατρείων που «ξεπήδησαν» στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας. Μόνο τη διετία 2011-1012, ιδρύθηκαν τουλάχιστον 42 δομές με τη συντριπτική πλειοψηφία των Κοινωνικών Ιατρείων να εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως σε Αττική και Μακεδονία. 

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία έρευνας του Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ,δεκάδες χιλιάδες πολίτες προσφεύγουν στα Κοινωνικά Ιατρεία (ΚΙ). Από τη μελέτη προκύπτει ότι σε μηνιαία βάση, κάθε ΚΙ μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμη και 700 ασθενείς με τον αριθμό των επισκέψεων να είναι πολλαπλάσιες και να φτάνει τις 1.500. 

Οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 72 δομές σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη μελέτη, τα ΚΙ δημιουργήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης (οδήγησε σε ανεργία και απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας) αλλά και της συρρίκνωσης του ΕΣΥ λόγω των περικοπών. Αρχικά τα ΚΙ απευθύνονταν σε μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι αποκλείονται από το ΕΣΥ επειδή δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα. Σήμερα όμως ολοένα και περισσότεροι ημεδαποί προσφεύγουν στα ΚΙ εξαιτίας ανεργίας και αδυναμία καταβολής εισφορών, όπως κατέδειξε η μελέτη. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, 31 ΚΙ δηλώνουν ότι λαμβάνουν χρηματοδότηση, 23 δομές ότι δεν λαμβάνουν καμιάς μορφής χρηματοδότηση, ενώ εκπρόσωποι 2 δομών αδυνατούσαν να παρέχουν οποιαδήποτε απάντηση. Τα ΚΙ που δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση, προτιμούν τη συνεισφορά σε είδος (χώρος, εξοπλισμός, αναλώσιμα) ενώ κάποιες δομές δέχονται και χρηματοδοτική ενίσχυση (10 δομές). Τα χρήματα προέρχονται κυρίως από δράσεις που οργανώνουν οι ίδιες οι δομές, από πολίτες και συνδικάτα της Ελλάδας και του εξωτερικού και από τη συλλογικότητα «Αλληλεγγύη για Όλους».