Δρομοκαΐτειο: έξωση στους 80 χρονίως ψυχικά πάσχοντες

26-12-2016

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν περίπου 80 χρονίως ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι νοσηλεύονται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο». Η διοίκηση του ψυχιατρείου, με έγγραφό της, ενημερώνει τους συγγενείς των ασθενών ότι τα Τμήματα Χρονίως Νοσηλευόμενων Ασθενών διακόπτουν τη λειτουργία τους έως το τέλος του χρόνου (31/12/2013) και ζητά τη συνεργασία των συγγενών των ασθενών για την υλοποίηση της επόμενης φάσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Αν και στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι οι ψυχικά ασθενείς θα μεταφερθούν σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, όπως ξενώνες και οικοτροφεία, εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχικής υγείας υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν τόσες κενές διαθέσιμες κλίνες. Παράλληλα, προειδοποιούν για τους κινδύνους καθώς η υγεία των ασθενών δεν επιτρέπει μια τέτοια μεταφορά. Όπως εξηγούν, πρόκειται για χρόνιους ψυχικά ασθενείς με βεβαρημένη υγεία καθώς κάποιοι έχουν βαριά νοητική καθυστέρηση, άλλοι άνοια και πολλά παθολογικά προβλήματα, άλλοι εκδηλώνουν έντονη αυτοκαταστροφική και ετεροκαταστροφική συμπεριφορά.

Εκτός από τους ασθενείς στο Δρομοκαΐτειο, ανάλογο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι χρόνιοι ασθενείς στο Δαφνί και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της κατάργησης κλινικών τους και του μετασχηματισμού τους, με τελική ημερομηνία το 2015.