Δροσερά dressings με λίγες θερμίδες για τη σαλάτα σας

26-12-2016

Υπέροχα χρωματιστά φρέσκα λαχανικά, ίσως κάποιο τυρί, φασόλια ή ξηροί καρποί αποτελούν τη βάση για μια γευστική σαλάτα. Ποιό είναι όμως το συστατικό που θα κάνει τη σαλάτα σας να ξεχωρίσει; Αυτό είναι ένα δροσερό σπιτικό dressing. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά απλά υλικά και σε μερικά λεπτά θα έχετε έτοιμο το πιο υγιεινό συνοδευτικό για τη σαλάτα σας.

Η επιστήμη του dressing είναι απλή και βασίζεται στον συνδυασμό 3 βασικών συστατικών: του λαδιού, ενός όξινου παράγοντα και των επιπλέον γεύσεων. Είναι σημαντικό όμως να τηρούνται οι σωστές αναλογίες των συστατικών για να μην ναυαγήσει το project σας! Με το μάτι προσπαθήστε να αναμείξετε περίπου 40% λάδι, 40% ξίδι και το υπόλοιπο 20% μπορεί να είναι η extra γεύση της αρεσκείας σας.  Μπορείτε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα και να έχετε έτοιμες 2 ή 3 παραλλαγές για όλη την εβδομάδα, με τον τρόπο αυτό η σαλάτα δεν θα είναι πια μία βαρετή συνήθεια!

Το λάδι, και με τη λέξη αυτή δεν εννοείται μόνο το γνωστό σε όλους ελαιόλαδο αλλά και άλλα συστατικά τα οποία περιέχουν μικρή ποσότητα λιπαρών και θα “δέσουν” τη σάλτσα:

  • Ελαιόλαδο
  • Σησαμέλαιο
  • Λάδι ξηρών καρπών
  • Γιαούρτι
  • Κάποιο κρεμώδες τυρί, όπως το κατίκι
  • Ταχίνι
 

Το ξίδι, και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα συστατικά με ξινή γεύση που θα δώσουν έντονη γεύση και ελάχιστες θερμίδες στο dressing:

  • Ξίδι balsamico, από σταφύλια, μήλο ή όποιο άλλο της αρεσκείας σας
  • Λεμόνι ή lime
  • Χυμοί άλλων εσπεριδοειδών, όπως το πορτοκάλι
  • Σόγια σος
 

To κάτι παραπάνω, που θα κάνει τη διαφορά και θα δώσει στο dressing πιο γλυκιά, πικάντικη ή αρωματική γεύση:

  • Μέλι ή μαρμελάδα, μην το παρακάνετε όμως μείνετε στο ένα κουταλάκι
  • Μυρωδικά όπως άνηθος, μαϊντανός, δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικός, ρίγανη
  • Σκόρδο ή κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • Μουστάρδα
  • Ginger
  • Κάρι
  • Τριμμένη παρμεζάνα ή blue cheese
  • Ψιλοκομμένες καυτερές πιπεριές, paprika, μπούκοβο ή άλλο καυτερό συστατικό
  • Αλάτι, πιπέρι, μίγμα μπαχαρικών 

 

Ακόμη σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τους παρακάτω συνδυασμούς:

  1. Κλασική vinegraitte: μισή κούπα ελαιόλαδο + μισή κούπα ξίδι + πολτοποιημένο ξερό κρεμμύδι + αλάτι + πιπέρι
  2. Dressing με κάρι: 1 κούπα γιαούρτι + 1/2 κούπα χυμό λεμόνι +  1 κουταλιά της σούπας κάρι + αλάτι και πιπέρι
  3. Dressing με μανταρίνι: 1/2 κούπα ελαιόλαδο + 1/4 κούπας χυμό μανταρίνι + 1/4 κούπας ξίδι balsamico + 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon + αλάτι
  4. Μουστάρδα με μέλι: 1 1/2 κουταλιά της σούπας λάδι + 3 κουταλιές της σούπας άπαχο γιαούρτι + 1/4 κούπας ξίδι balsamico + 1 κουταλιά της σούπας σόγια σος + 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon + μία κουταλιά της σούπας μέλι
  5. Γλυκόξινο dressing: 1 1/2  κουταλιά της σούπας μαρμελάδα + 3 κουταλιές της σούπας ξίδι balsamico + 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + αλάτι και πιπέρι 
  6. Dressing με ταχίνι και λεμόνι: 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι + 1/2 κούπα χυμό λεμόνι + σκόρδο + πάπρικα (αραιώστε εάν επιθυμείτε με νερό)
  7. Dressing τύπου Cesar: 3 σπιρτόκουτα ανθότυρο + 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι + 1/2 κούπας χυμό λεμόνι + 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη + 1 1/2 κουταλιά της σούπας μαϊντανό + 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  8. Ασιατικό dressing: 2 κουταλιές της σούπας ξίδι ρυζιού + 2 κουταλιές της σούπας σόγια σος + 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο + αλάτι + πιπέρι
  9. Blue cheese dressing: 1/2 κούπα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά + μισή κούπα ξίδι + 1/4 κούπας ψιλοκομμένο ξηρό κρεμμύδι + 1/4 κούπας blue cheese
  10. Vinegraitte ντομάτας: Τοματίνια + μισή κούπα ξίδι + 1/4 κούπας λάδι + 1/4 κούπας ξερό κρεμμύδι + βασιλικός (πολτοποιείστε όλα τα υλικά στο blender  για κρεμώδη υφή).
  11. ß

Αποθηκεύστε το dressing σας σε ένα παλιό γυάλινο βάζο μαρμελάδας ή σε ένα μπουκάλι που διαθέτει καπάκι σπρέι. Όταν έρθει η ώρα να φάτε τη σαλάτα σας ανακατέψτε 2 περίπου κουταλιές από το dressing για κάθε άτομο που θα φάει. 

 

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]