Dura lex sed lex, ή μήπως lex malla lex nulla κε Υπουργέ;

Χάπια
26-12-2016

Αντίθετος δηλώνει ο Πανελληνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για το νέο χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή που θα κληθούν να εισπράττουν οι φαρμακοποιοί από τους ασφαλισμένους.

Σε τηλεοπτική πρωινή του εμφάνιση ο υπουργός Υγείας, είπε ότι αυτός δίνει αγώνα για να μην πέσει το κέρδος των φαρμακοποιών κάτω από το 5% (η οριζόντια μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών κάτω από το 5% περιλαμβάνεται στα νέα μέτρα) οι φαρμακοποιοί όμως, ως αντισταθμιστικό μέτρο θα πρέπει να καταβάλλουν ένα ευρώ για κάθε συνταγή που θα το εισπράττουν από τους ασφαλισμένους.

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη ότι αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούν οι φαρμακοποιοί, ο κος Γεωργιάδης απάντησε: “Είναι δίκαιοι και λογικοί οι φαρμακοποιοί, θα το δεχθούν για να μην πέσει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί ξέρουν ότι άμα πέσει ο ΕΟΠΥΥ, θα μας πλακώσει όλους”. Μάλιστα συμπληρωσε ο υπουργός, “dura lex sed lex” (σκληρός νόμος, αλλά νόμος) αποτρέποντας τους φαρμακοποιούς από “επαναστάσεις και ανταρσίες” ξεχνώντας ότι υπάρχει και το “lex mala lex nulla” (κακός νόμος κανένας νόμος).

Η απάντηση που ήρθε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αν και κινείται σε χαμηλούς τόνους, δε δείχνει πάντως να είναι οι φαρμακοποιοί πρόθυμοι να γίνουν φοροεισπράκτορες δημοσίων εσόδων.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής:

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει την πλήρη αντίθεση του στη προετοιμαζόμενη διαδικασία επιβάρυνσης των ασφαλισμένων κατά ένα (1) ευρώ ανά συνταγή, που κατά τον σχεδιασμό θα εισπράττεται από το φαρμακείο και θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το φαρμακείο δεν είναι μηχανισμός είσπραξης και απόδοσης δημοσίων εσόδων και σε κάθε περίπτωση το θέμα πρέπει να  συζητηθεί έγκαιρα με τον Υπουργό Υγείας, διότι εκτός από τη κοινωνική πλευρά δημιουργούνται και σοβαρά ζητήματα φορολογικής φύσεως.