Δυναμική τιμολόγηση, ή δυναμική εξόντωση;

26-12-2016

Πληροφορίες από την επίσκεψη της Τρόϊκας στο Υπουργείο Υγείας, αναφέρουν ότι οι τεχνοκράτες απαίτησαν της εφαρμογή του μέτρου της δυναμικής τιμολόγησης για περαιτέρω περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με το μέτρο της δυναμικής τιμολόγησης που φυσικά υπάρχει στη φαρέτρα του εφαρμοστικού Νόμου προβλέπεται ότι για τα γενόσημα που πήραν άδεια στη χώρα μετά την 1η Ιανουαρίου 2012, η μείωση της τιμής στο 40% του πρωτοτύπου αναφοράς θα ισχύει μόνο για τις τρεις πρώτες αιτήσεις αδείας κυκλοφορίας στον ΕΟΦ. Για κάθε νέα επόμενη άδεια προβλέπεται, περαιτέρω μείωση κατά 10%, από το εκάστοτε προηγούμενο σκεύασμα. Αυτή ίσως θα ήταν μια λογική κίνηση (και απαίτηση!) που θα ξεκαθάριζε και την αγορά, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν δεκάδες σκευάσματα, αν δεν …συνέτρεχαν δύο λόγοι:

Πρώτον, το μέτρο ήταν «back up», όπως λένε εφόσον δεν είχαμε πετύχει τους στόχους. Όμως η φαρμακευτική δαπάνη ήταν πολύ κοντά στο στόχο το 2012, και έτσι φαίνεται πως πηγαίνει και το 2013. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει και το clawback (επιστροφή) όπου μόλις ξεπεραστεί το ποσό που προβλέπεται στον μηνιαίο προϋπολογισμό για κάθε φαρμακευτική κατηγορία περίθαλψης,, το υπερβάλλον ποσό θα καταβάλλεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Προς τι λοιπόν η σπουδή για το μέτρο;

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ λένε ότι αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο θα δυσκολέψει μεσομακροπρόθεσμα σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές εταιρίες που παράγουν γενόσημα στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί τα εισαγόμενα γενόσημα φθάνουν στην χώρα μας ακολουθώντας την σαφώς ταχύτερη διαδικασία της αμοιβαίας αναγνώρισης. Αντιθέτως τα εγχωρίως παραγόμενα γενόσημα πάνε μέσω της εθνικής διαδικασίας, η οποία προφανώς (και δυστυχώς!) είναι πολύ αργή.

Άρα, στο επόμενο πατέντο που θα λήξει οι ελληνικές εταιρίες όταν θα πάνε να καταθέσουν χαρτιά θα βρούνε μπροστά τους τις εισαγωγικές εταιρίες να έχουν καπαρώσει τις καλές τιμές, κάτι που δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό, ούτε και την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Τελικά σε όλη αυτή την ιστορία με τη δυναμική τιμολόγηση, ή κάποιοι δεν τη γνωρίζουν και πάνε να βάλουν θηλιά σε ένα σημαντικό εγχώριο παραγωγικό ιστό, άθελά τους, ή το γνωρίζουν πολύ καλά και κάνουν τη δουλειά τους!