Δύο άνθρωποι στην εντατική στην καρδιά του φθινοπώρου εξαιτίας του Ιού του Δυτικού Νείλου

28-10-2019

Επιμένει ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, καθώς οι καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες που επικρατούν ευνοούν την εξάπλωση των κουνουπιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην «καρδιά» του φθινοπώρου, ο ιός έχει …οδηγήσει στο νοσοκομείο 5 άτομα, από τα οποία τα 2 νοσηλεύονται στην εντατική.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 24/10/2019 (13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί διακόσια είκοσι έξι (226) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν τριάντα εννιά (139) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα ογδόντα επτά (87) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Έχουν καταγραφεί τριάντα ένας (31) θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων=82 έτη). Για έναν ασθενή (με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ) δεν κατέστη δυνατός ο καθορισμός του πιθανού χρόνου και τόπου έκθεσης, λόγω σύνθετου ιατρικού ιστορικού (και γι’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό των φετινών περιστατικών).

Ποιες περιοχές έχει «χτυπήσει» ο ιός

Την περίοδο 2019, μέχρι τις 24/10/2019, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Παραμένει πιθανή η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, στις ίδιες, καθώς και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2019, έως τις 17/10/2019, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- και σε: Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Σερβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Τουρκία και Ισραήλ.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.