Δυσαρεστημένοι οι ατμιστές με το νομοσχέδιο για το ηλ. κάπνισμα

26-12-2016

Την δυσαρέσκειά της για τα νέα επικείμενα μέτρα γύρω από τα προϊόντα ατμίσματος εκφράζει η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών, λίγο πριν την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για την “Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ περί προσέγγισης νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών για προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα”.

Οι Έλληνες ατμιστές κάνουν λόγο για ένα νομοσχέδιο για τις διατάξεις του οποίου δεν ελήφθη η γνώμη των άμεσα εμπλεκομένων και των εξειδικευμένων επιστημόνων και άρα δεν μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την καπνιστική συνήθεια.

Πιο συγκεκριμένα, η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών επισημαίνει πως στο νέο σχέδιο νόμου έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις οι οποίες αντιμετωπίζουν το άτμισμα πιο αυστηρά ακόμη και από το κάπνισμα. Μεταξύ αυτών των σημείων, όπως ανέφεραν είναι: η δυσανάλογη αύξηση της τιμής των ατμιστικών προϊόντων μέσω της φορολόγησής τους, η απαγόρευση της χρήσης του σε δημόσιους χώρους, η ταύτιση της νικοτίνης ως ουσίας με τον καπνό, αλλά και οι “μη ρεαλιστικές”, όπως τις χαρακτηρίζουν, προδιαγραφές ατμιστικών ειδών και η απαγόρευση της διαφήμισης, χορηγίας, ενημέρωσης των προϊόντων ατμίσματος.

Σε επιστολή τους μάλιστα προς τον Πρωθυπουργό χαρακτηρίζουν το άτμισμα ως ένα “εναλλακτικό και πολύ λιγότερο επικίνδυνο για την υγεία τρόπο πρόσληψης νικοτίνης”, φέροντας παράλληλα ως παράδειγμα την πολιτική της Βρετανίας και της Γαλλίας, όπου και το άτμισμα αναγνωρίζεται σαν μέθοδος διακοπής καπνίσματος και συνταγογραφείται.

Στην Ελλάδα, πρέπει να σημειωθεί, οι ατμιστές ανέρχονται πλέον σε περισσότερους από 200.000.