Δυσκοιλιότητα: Αυτές είναι οι 6 τροφές που την προκαλούν

γυναίκα που κάθεται στην τουαλέτα κι έχει δυσκοιλιότητα
12-11-2020

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται όταν το άτομο έχει λιγότερες από τρεις κινήσεις του εντέρου την εβδομάδα.

Υπολογίζεται, ότι το 27% των ενηλίκων έχουν δυσκοιλιότητα και τα συνοδευτικά της συμπτώματα, όπως φούσκωμα και αέρια στομάχου. Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή την μείωση της δυσκοιλιότητας, ενώ άλλες μπορούν να την επιδεινώσουν, ή να την προκαλέσουν.

Οι 6 τροφές που μπορούν να σας προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

1. Αλκοόλ

Εάν πίνετε αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των υγρών που χάνετε μέσω των ούρων. Αυτό προκαλεί αφυδάτωση. Η κακή ενυδάτωση, είτε λόγω της μη κατανάλωσης αρκετού νερού είτε λόγω της απώλειας υπερβολικής ποσότητας υγρών μέσω των ούρων, συχνά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

2. Τροφές που περιέχουν γλουτένη

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα όταν καταναλώνουν τρόφιμα με γλουτένη. Επίσης, κάποιοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη). Όταν κάποιος με κοιλιοκάκη καταναλώνει γλουτένη, το ανοσοποιητικό του σύστημα επιτίθεται στο έντερο, βλάπτοντάς το σοβαρά.

3. Επεξεργασμένοι σπόροι

Οι επεξεργασμένοι σπόροι και τα προϊόντα τους, όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και δυσκολεύουν περισσότερο το έντερο απ’ ό,τι τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φλοιός και οι φύτρες των σπόρων αφαιρούνται κατά την επεξεργασία τους. Αυτά είναι που περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες του σπόρου, οι οποίες συμβάλλουν στην τακτική και καλή κίνηση του εντέρου.

4. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια άλλη κοινή αιτία δυσκοιλιότητας, τουλάχιστον για μερικούς ανθρώπους. Ειδικά τα βρέφη και τα παιδιά μπορεί να έχουν δυσκοιλιότητα λόγω πιθανής ευαισθησίας στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα.

5. Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα για τρεις βασικούς λόγους:

Πρώτον, περιέχει λίγες ίνες.
Δεύτερον, μπορεί να μειώσει έμμεσα τη συνολική ημερήσια πρόσληψη ινών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το γεύμα σας περιέχει πολύ κρέας και λίγα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλους τύπους κρέατος, όπως τα πουλερικά και τα ψάρια, το κόκκινο κρέας περιέχει γενικά υψηλότερες ποσότητες λίπους και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από το σώμα.

6. Τηγανητά φαγητά ή fast food

Η κατανάλωση μεγάλων ή συχνών μερίδων τηγανητών φαγητών, ή γευμάτων fast food μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έναν συνδυασμό που μπορεί να επιβραδύνει την πέψη με τον ίδιο τρόπο που κάνει το κόκκινο κρέας.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δυσκοιλιότητα: μπορούν τα προβιοτικά να ανακουφίσουν;