Δυσκοιλιότητα & διακοπές: Πώς να την αντιμετωπίσετε

26-12-2016

Όταν πάτε διακοπές ξεφεύγετε από την καθημερινότητα και αποβάλλεστε το στρες των υποχρεώσεων! Εκτός όμως από το πνεύμα χαλαρώνει και το σώμα, και πιο συγκεκριμένα το έντερο. Η δυσκοιλιότητα των διακοπών αποτελεί ένα από τα πιο συχνά παράπονα και πολλές φορές μπορεί να επηρεάσει την καλοκαιρινή διάθεση καθώς προκαλεί φούσκωμα και δυσφορία.

Πώς να προλάβετε τη δυσκοιλιότητα των διακοπών;

Υπολογίζεται πως περίπου 4 στους 10 θα επηρεάζονται από τη δυσκοιλιότητα των διακοπών. Όμως παρότι πρόκειται για συχνό φαινόμενο λίγοι γνωρίζουν τα «μυστικά» για να το αποφύγουν.

1.  Σωστή ενυδάτωση

Η σωστή ενυδάτωση αποτελεί το άλφα και το ωμέγα στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή διότι το σώμα αργεί πολύ να στείλει το «μήνυμα» της δίψας με αποτέλεσμα όταν πλέον αναζητήσετε κάποιο υγρό να είναι πλέον αργά. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό, ενώ αποφύγετε τους πολλούς καφέδες και το αλκοόλ καθώς ενδέχεται να σας αφυδατώσουν.

2. Άφθονα λαχανικά και φρούτα

Όταν τρώμε μακριά από το σπίτι τείνουμε να αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Μάλιστα, το πρώτο πράγμα που συνήθως περιορίζουμε είναι τα λαχανικά και τα φρούτα τα οποία δίνουν τη θέση τους σε αμυλούχα τρόφιμα και γλυκά. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ούτε και στις διακοπές πως οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα λαχανικά και τα φρούτα δίνουν «όγκο» στα κόπρανα αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Μία καλή σκέψη θα ήταν την πρώτη ημέρα των διακοπών να επισκεφθείτε ένα τοπικό μανάβικο και ψωνίστε αρωματικά ζαρζαβατικά που δεν μπορείτε να γευτείτε όλο το χρόνο!

3. Κεφίρ για τους καλούς μικροοργανισμούς του εντέρου

Το έντερο του ανθρώπου κατοικείται από δισεκατομμύρια καλούς μικροοργανισμούς, προβιοτικά, οι οποίοι το βοηθούν να μην τεμπελιάζει. Όταν όμως βγείτε εσείς από το πρόγραμμά σας τότε ξεβολεύετε και τα προβιοτικά αλλάζοντας τις συνήθειές τους! Ενισχύστε τα με καλές διατροφικές πηγές καλών βακτηρίων όπως είναι το κεφίρ ή τα συμπληρώματα διατροφής.

4. Ξεπεράστε τις ντροπές

Μία από τις συχνότερες αιτίες που παρακαλούν δυσκοιλιότητα στις διακοπές είναι η αλλαγή του προγράμματος και του βιολογικού ρολογιού. «Χάνοντας» την ώρα που είναι προγραμματισμένο να επισκεφθείτε την τουαλέτα, πιθανά θα βρεθείτε στην αμήχανη θέση να πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια εκτός ξενοδοχείου, κάτι που σε πολλούς δεν φαντάζει δελεαστικό. Η καθυστέρηση όμως της κένωσης αφυδατώνει τα κόπρανα και οδηγεί σε δυσκοιλιότητα. Ξεπεράστε λοιπόν τις ντροπές και αφήστε το έντερό σας να κάνει τη δουλειά του!

Μην περιμένετε μέχρι να βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να αναζητάτε καθαρτικό σε κάποιο από τα φαρμακεία των Ελληνικών νησιών. Προλάβετε το σύμπτωμα της δυσκοιλιότητας προσέχοντας τις διατροφικές σας συνήθειες.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

 

Βιβλιογραφία:

Mearin F, Zárate N, Sardi JA, Moreno-Osset E, Salis G. Traveler’s constipation. Am J Gastroenterol. 2003 Feb;98(2):507-9.