Δυσκοιλιότητα: μπορούν τα προβιοτικά να ανακουφίσουν;

26-12-2016

Δεν είναι κάτι που εύκολα συζητείται στις παρέες, πολλές φορές γιατί το μυαλό μπορεί να μην πάει καν στη σκέψη πως εάν δεν υπάρχει κένωση του εντέρου καθημερινά, ή τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, τότε μιλάμε για δυσκοιλιότητα. Το πρόβλημα αυτό υπολογίζεται πως αγγίζει το 14% του πληθυσμού και εκτοξεύει τα κόστη της υγείας.

Η λειτουργική δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους όπως είναι για παράδειγμα τα καθαρτικά και άλλα φάρμακα, αλλά και η διατροφή. Παρ’ όλ’ αυτά οι περισσότεροι πάσχοντες δεν είναι ικανοποιημένοι από τις υπάρχουσες μορφές θεραπείας, είτε διότι έχουν παρενέργειες, είτε γιατί δεν ανακουφίζουν ικανοποιητικά αλλά και σε βάθος χρόνου. Για το λόγο αυτό υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανεύρεση νέων μη παρεμβατικών μεθόδων αντιμετώπισης.

Τα προβιοτικά είναι οι καλοί μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο και φροντίζουν την ισορροπία και την καλή του λειτουργία. Πρεβιοτικά από την άλλη μεριά είναι οι υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης, τους οποίους τα προβιοτικά χρησιμοποιούν σαν τροφή. Ο ρόλος τον προβιοτικών σε παθήσεις όπως η διάρροια και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, είναι καθιερωμένος και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής διατροφικής θεραπείας. Με το σκεπτικό αυτό οι καλοί μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και μίας ακόμη δυσλειτουργίας του εντέρου, και εν προκειμένω της δυσκοιλιότητας.

Μία συγκεντρωτική μελέτη για το θέμα προβιοτικά και δυσκοιλιότητα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν:

  • Στην αύξηση της συχνότητας το κενώσεων.
  • Στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται το περιεχόμενο του εντέρου για να εξέλθει από αυτό.
  • Στην ποιότητα των κοπράνων.
  • Στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας όπως το φούσκωμα και το αίσθημα ατελούς κένωσης.
 

Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι θετικά, κυρίως για το είδος των μικροοργανισμών με το όνομα Bifidobacterium. Ακόμα οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα σε ποιά δόση, ποιά προβιοτικά και εάν τελικά τα καλά μικρόβια του εντέρου μπορούν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας. Τα πρώτα δείγματα όμως είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Συμπεραίνοντας, εάν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας ξεκινήστε διορθώνοντας την διατροφή σας:

  • Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες και κυρίως αδιάλυτες που βρίσκουμε στα φρούτα και στα λαχανικά με τις φλούδες, στα όσπρια και στα σιτηρά ολικής άλεσης.
  • Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημερησίως εάν είστε γυναίκα και 2.5 λίτρα εάν είστε άνδρας.
  • Καταναλώστε περισσότερα γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, που αποτελούν φυσικές πηγές προβιοτικών.
  • Δοκιμάστε να χρησιμοποιείστε συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά, του είδους Bifidobacterium, και πρεβιοτικά. Συνδυάστε αυτά με τις παραπάνω αλλαγές στη διατροφή και τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανά σας έχει προτείνει ο γιατρός σας.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. Julie Corliss. Probiotics may ease constipation POSTED AUGUST 21, 2014. Last accessed 23/5/2015.

http://www.health.harvard.edu/blog/probiotics-may-ease-constipation-201408217377

2. Dimidi E, Christodoulides S, Fragkos KC, Scott SM, Whelan K. The effect of probiotics on functional constipation in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2014 Oct;100(4):1075-84.

3. Collins BR1, O’Brien L. Prevention and management of constipation in adults. Nurs Stand. 2015 Apr 8;29(32):49-58.