Δυσκοιλιότητα: Τα 4 λαχανικά που βοηθούν

τροφές για να καταπολεμηθεί η δυσκοιλιότητα
04-07-2023

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για μεγάλη μερίδα του κόσμου. Όπως έδειξαν έρευνες, 16 στους 100 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Από αυτούς, το 90% των γυναικών και το 97% των ανδρών δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα, λαχανικά και γενικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Έτσι λοιπόν, η πρώτη αλλαγή που θα πρέπει να κάνετε στην καθημερινή σας διατροφή είναι να τρώτε περισσότερα λαχανικά.

4 τροφές που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα

Αρακάς

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένος αρακάς περιέχει 9 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 32% της ημερήσια συνιστώμενης ποσότητας.

Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στον αρακά είναι δύο ειδών: διαλυτές και αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες λειτουργούν ως πρεβιοτικά τροφοδοτώντας τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες από την άλλη βελτιώνουν την απορρόφηση του νερού και την κινητικότητα του εντέρου, βοηθώντας έτσι στις κενώσεις, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Legume Science.

Αγκινάρες

Μία αγκινάρα μεσαίου μεγέθους περιέχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 25% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας.

Περιέχει μία ουσία που ονομάζεται ινουλίνη, η οποία μεταξύ άλλων περιορίζει τον αριθμό των επιβλαβών βακτηρίων στον οργανισμό βοηθώντας έτσι στις πιο συχνές κενώσεις και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών και η κατανάλωσή του βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ιδανικά αφού κόψετε το μπρόκολο σε μικρά κομμάτια, αφήστε το στην άκρη για μιάμιση ώρα πριν το μαγειρέψετε. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται στο λαχανικό μία φυτική ουσία γνωστή και ως σουλφοραφάνη, σύμφωνα με δημοσίευση του 2018 στo Journal of Agricutlural and Food Chemistry, η οποία καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Λαχανάκι Βρυξελλών

Οι φυτικές ίνες που περιέχει το λαχανάκι Βρυξελλών μαλακώνει τα κόπρανα και βοηθά στις κενώσεις. Τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του αριθμού των ωφέλιμων μικροβίων στο έντερο που βελτιώνουν την πέψη, αναφέρει άρθρο του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δυσκοιλιότητα: Οι 5 ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν