Δυσκολίες στην κατάποση

26-12-2016

Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι στην κατάποση οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων και  δεν σχετίζεται υποχρεωτικά  με αλλαγές στο σάλιο. Όταν   βέβαια    αλλάζει η έκκριση  και το ιξώδες του σάλιου (δηλαδή το σάλιο γίνεται πιο λιγότερο  και πιο πηκτό από ότι συνήθως), τότε   δημιουργείται αίσθηση δυσκολίας στην κατάποση. Από την άλλη, το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε εντελώς άσχετες με το σάλιο αιτίες, από το άγχος που δημιουργεί  ένα κόμπο στον λαιμό και δεν μας αφήνει να καταπιούμε  ή άλλους παράγοντες, όπως το μεγάλο μέγεθος της αμυγδαλής και τα νευρικά προβλήματα τα οποία  διαταράσσουν  την σωστή λειτουργία του φάρυγγα. Ακόμα πιο «σκοτεινή» αιτία της δυσκολίας που κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν  στην κατάποση  μπορεί να αποτελέσει ένας κακοήθης όγκος.

Πηκτό και αραιό σάλιο

Επιστρέφοντας τώρα στο σάλιο,  αιτία για την αλλαγή του ιξώδους του μπορεί να είναι η αφυδάτωση.  Όσοι  δεν προσλαμβάνουν επαρκείς  ποσότητες υγρών  έχουν πιο πηκτό σάλιο από τα άτομα τα οποία πίνουν πολύ νερό  και το ίδιο ισχύει πέραν του σάλιου και για όλα τα άλλα σωματικά υγρά. Επίσης υπάρχει μια σειρά από παθήσεις που προκαλούν περιορισμένη έκκριση σάλιου αλλά και αλλαγές στο ιξώδες του. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο διαβήτης και  οι ρευματοπάθειες  αλλά το φαινόμενο του πηκτού και λιγότερου  από την φυσιολογική ποσότητα σάλιου μπορεί να οφείλεται και στην  ακτινοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς.

Τα φάρμακα επηρεάζουν το σάλιο

Επίσης, το σάλιο επηρεάζεται από την λήψη φαρμάκων. Για παράδειγμα   τα ψυχοφάρμακα και τα καρδιολογικά σκευάσματα προκαλεί περιορισμό στην έκκριση του σάλιου και αλλαγές στο ιξώδες του με αποτέλεσμα το σάλιο να γίνεται πιο πηκτό.  Φυσικά προτού αναζητήσουμε  τα άλλα ποιο σύνθετα αίτια της δυσκολίας στην κατάποση  ελέγχουμε  τους σιαλογόνους αδένες για να διαπιστώσουμε αν λειτουργούν σωστά και πιέζουμε τις παρωτίδες  για να βεβαιωθούμε ότι  εκκρίνεται σάλιο. Μετά αναζητούμε τους πιθανούς ύποπτους για την δυσκολία στην κατάποση ξεκινώντας από την απλή υπόθεση της αφυδάτωσης  ή του άγχους και προχωρώντας  στις πιο σύνθετες  αιτίες.

Θωμάς Νικολόπουλος:

  • χειρούργος – ωτορινολαρυγγολόγος,
  • επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών