Έχασε τη ζωή του πολυτραυματίας σε διακομιδή, επειδή τέλειωσε το οξυγόνο

26-12-2016

Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων δομών και γιατρών, αναδεικνύει δικαστική απόφαση για τον άδικο θάνατο 32χρονου που έχασε τη ζωή του όταν τελείωσε το ….οξυγόνο!

Όλα άρχισαν όταν διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Νάξου διέταξε,  τη διακομιδή του 32χρόνου πολυτραυματία (μετά από τροχαίο) σε νοσοκομείο άλλου νησιού με ψαροκάικο. Η διακομιδή έγινε κάτω από τραγικές καιρικές συνθήκες, με τη συνοδεία άπειρης αγροτικής γιατρού που δεν μπορούσε να βοηθήσει καθώς έκανε συνεχώς εμετούς. Έτσι, ελάχιστα λεπτά πριν δέσει το ψαροκάικο στο λιμάνι ο τραυματίας απεβίωσε -6 ώρες μετά το τροχαίο-, καθώς είχε τελειώσει η φιάλη του οξυγόνου και δεν υπήρχε άλλη εφεδρική!  Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, το επίμαχο περιστατικό «κατέδειξε την αδυναμία του συστήματος διακομιδής ενός πολυτραυματία από νησί των Κυκλάδων, γεγονός το οποίο κρίνεται επιεικώς απαράδεκτο». 

Τα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδίκασαν στους συγγενείς του άτυχου 32χρονου αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τα ιατρικά σφάλματα που είχαν ως αποτέλεσμα να επέλθει θάνατος. Στους γονείς του επιδικάστηκαν από 100.000 ευρώ και στα δύο αδέλφια του από 75.000 ευρώ – συνολικό ποσό 350.000 ευρώ.