Έχω σάκχαρο, να πίνω καφέ;

26-12-2016

Ο καφές είναι μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες για των περισσότερων ανθρώπων διότι αποτελεί κινητήριο δύναμη κάθε πρωί ή κάθε φορά που αναζητούμε λίγη ακόμα ενέργεια για να αντέξουμε στο γραφείο. Τι συμβαίνει όμως με το σάκχαρο; Είναι μία ακόμη από τις συνήθειες που θα πρέπει να περιορίσουν όσοι έχουν διαβήτη;

Οι κλινικές μελέτες δίνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Από τη μία μεριά επικρατεί η άποψη πως ο καφές εμποδίζει την έκκριση ινσουλίνης επηρεάζοντας αρνητικά τα επίπεδα ζαχάρου. Τα νεότερα όμως δεδομένα διαφωνούν. Φαίνεται πως τα αντιοξειδωτικά συστατικά του καφέ, όπως οι πολυφαινόλες, βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, ενώ παράλληλα δρουν προστατευτικά για ολόκληρο το σώμα. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard, άτομα που αύξησαν την κατανάλωση καφέ κατά 1 φλιτζάνι ημερησίως, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 11%.

Εάν όμως είναι να συνοδεύσετε τον καφέ σας με 2 κουταλιές ζάχαρη, ή με κάποιο γλυκό σνακ, τότε καλύτερα να το ξεχάσατε καθώς αυτά θα εκτοξεύσουν το σάκχαρό στα ύψη και θα εκμηδενίσουν κάθε πιθανό όφελος του καφέ.

  • Εάν ο καφές δεν σας φέρνει υπερδιέγερση, δεν χρειάζεται να τον αποφύγετε.
  • Προτιμήστε τον καφέ σας σκέτο.
  • Ο σκέτος καφές είναι ρόφημα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, άρα χωρίς θερμίδες και δυσάρεστες επιδράσεις στο ζάχαρο.
  • Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με γλυκαντικές ουσίες που δεν επηρεάζουν το διαβήτη.
  • Ακόμα και ο cappuccino ή ο latte κρύβουν θερμίδες και φυσικά σάκχαρα.
  • Αντί για αναψυκτικά γεμάτα ζάχαρη, προτιμήστε τον καφέ για να σας δώσει ενέργεια.
  • Μην υπερβείτε τη μέγιστη προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα καφεΐνης, που είναι 400mg.
  • Ένα ποτήρι γαλλικού καφέ περιέχει 180mg καφεΐνης, ενώ ένα ποτήρι τσάι 50mg.
  • Αποφύγετε τον καφέ 5-6 ώρες πριν ξαπλώσετε καθώς μπορεί να σας κόψει τον ύπνο.

 

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. “Changes in coffee intake and subsequent risk of type 2 diabetes: three large cohorts of US men and women,” Shilpa N. Bhupathiraju, An Pan, JoAnn E. Manson, Walter C. Willett, Rob M. van Dam, Frank B. Hu, Diabetologia, online April 24, 2014, DOI 10.1007/s00125-014-3235-7

2. James D. Lane. Caffeine, Glucose Metabolism, and Type 2 Diabetes. Journal of Caffeine Research, March 2011, 1(1): 23-28 DOI: 10.1089/jcr.2010.0007

3. http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/increasing-daily-coffee-intake-may-reduce-type-2-diabetes-risk/

4. http://www.nutrition.org/asn-blog/2010/01/the-role-of-caffeine-in-type-2-diabetes/