Εφαρμογές κινητών τηλεφώνων & απώλεια βάρους: πόσο βοηθούν;

26-12-2016

Ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του προτεραιότητες στη ζωή. Υπάρχει όμως μία αξία η οποία μπαίνει πάντα μπροστά από κάθε άλλη, και αυτή είναι φυσικά η υγεία. Τα τελευταία χρόνια, δεδομένης μάλιστα της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ενισχύσουν την υγεία τους, ή απλά θέλουν να «είναι σε φόρμα»! Η καλή φυσική κατάσταση όμως δεν είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα βράδυ, αλλά χρειάζεται συνεχή προσπάθεια, αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη δημιουργία συνηθειών. Διαβάζοντας τα παραπάνω ίσως σκέφτεστε πως ο μόνος τρόπος για να τα επιτύχετε είναι να σας επιτηρεί πάντα ένα άγρυπνο μάτι. Ποιός λοιπόν είναι μαζί σας, και πάντα σε ετοιμότητα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο; «Αυτός» δεν είναι άλλος από το κινητό σας τηλέφωνο!

Υπολογίζεται πως από τα περίπου 7 δισεκατομμύρια κατοίκων αυτού του πλανήτη, τα 6 δισεκατομμύρια έχουν κινητό τηλέφωνο. Η εξάπλωση του μέσου αυτού το καθιστά τον ιδανικότερο προσωπικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων στην υγεία, όπως είναι και η παχυσαρκία. Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι developers που πρώτοι δημιούργησαν εφαρμογές κινητού τηλεφώνου για την απώλεια βάρους. Σήμερα, είμαστε πλέον σε θέση να μιλάμε και να επιλέξουμε ανάμεσα σε εκατοντάδες τέτοιες εφαρμογές υγείας. Πόσο όμως αποτελεσματικές είναι;

Η απώλεια βάρους σε αριθμούς: Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να χάσει κανείς βάρος και σίγουρα εκείνος που εσείς θα επιλέξετε θα πρέπει να αξίζει τον κόπο. Ανήκουν λοιπόν οι εφαρμογές στην κατηγορία αυτή; Στο ερώτημα προσπάθησε να δώσει απάντηση μία ομάδα ειδικών αναλύοντας τα δεδομένα από πολλές έρευνες. Τα αποτελέσματα κρίνονται ως αρκετά ενθαρρυντικά καθώς οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν μία εφαρμογή  κατάφεραν να χάσουν κατά μέσο όρο 1 κιλό παραπάνω από όσους ακολούθησαν μία κλασσική διατροφή χωρίς να έχουν τη «βοήθεια» του κινητού τους τηλεφώνου. Φυσικά, οι συνολικότερες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι εκείνες που παίζουν ρόλο κλειδί στο πόσα κιλά θα χάσει κανείς, αλλά και στο πόσες αλλαγές στην καθημερινότητά του θα καταφέρει να επιτύχει.

 

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που έχει μία ιδανική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου για απώλεια βάρους ή βελτίωση της φυσικής κατάστασης; Όπως υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη δίαιτας, έτσι υπάρχει και μεγάλη ποικιλία αντίστοιχων εφαρμογών κινητών τηλεφώνων. Υπάρχουν όμως κάποιες εφαρμογές που υπερτερούν και αυτές συγκεντρώνουν τα παρακάτω 10 βασικά χαρακτηριστικά:

  • Συνδυάζουν την παρακολούθηση διατροφής και άσκησης.
  • Παρακολουθούν την πρόοδό σας, είτε αυτή αφορά την κατανάλωση θερμίδων, τη φυσική δραστηριότητα ή τις αλλαγές στο βάρος.
  • Αξιολογούν την προσπάθειά σας είτε με μυνήματα που σας παρακινούν, είτε με απευθείας σύνδεση με εξατομικευμένο σύμβουλο υγείας.
  • Έχετε πρόσβαση τόσο από το κινητό όσο και από τον υπολογιστή σας.
  • Σας βοηθούν να διορθώσετε κάποια συμπεριφορά που επηρεάζει τη φυσική σας κατάσταση, όπως για παράδειγμα όταν «πεινάτε» με το μυαλό και όχι με το στομάχι.
  • Σας στέλνουν μηνήματα που σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε και προλαβαίνουν τυχόν παρεκτροπή.
  • Χρησιμοποιούν εργαλεία για να ελέγξετε καλύτερα το άγχος σας.
  • Δίνουν έμφαση, όχι μόνο στις θερμίδες, αλλά σας εκπαιδεύουν επάνω σε θέματα της συνολικότερης θρεπτικής αξίας ενός τροφίμου, αλλά και φαγητού.
  • Διαθέτουν ημι- αυτόματη εισαγωγή διατροφικών πληροφοριών (π.χ. barcodes ετικέτας), απλουστεύοντας έτσι τη διαδικασία εισαγωγής δεδομένων.
  • Συνδέονται με τα social media και επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με φίλους.

 

Οι εφαρμογές κινητού τηλεφώνου για απώλεια βάρους αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο- βοηθό στην προσπάθειά σας να χάσετε τα επιπλέον κιλά και να ισορροπήσετε τις συνήθειες της διατροφής σας, σε συνδυασμό πάντα με την υποστήριξη ειδικών υγείας. Όσο η τεχνολογία προχωράει, οι εφαρμογές βασίζονται σε εγκυρότερα επιστημονικά δεδομένα της διατροφής και υιοθετούνται περισσότερα συμπεριφοριστικά μοντέλα, αναμένεται το κινητό σας τηλέφωνο να εξελιχθεί στον «προσωπικό σας διαιτολόγο»!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

Βιβλιογραφία:

1. Flores Mateo G, Granado-Font E, Ferré-Grau C, Montaña-Carreras X. Mobile Phone Apps to Promote Weight Loss and Increase Physical Activity: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Med Internet Res. 2015 Nov 10;17(11):e253.

2. Bardus M, van Beurden SB, Smith JR, Abraham C . A review and content analysis of engagement, functionality, aesthetics, information quality, and change techniques in the most popular commercial apps for weight management. Int J Behav Nutr Phys Act. 2016 Mar 10;13(1):35.

3. Wharton CM, Johnston CS, Cunningham BK, Sterner D. Dietary self-monitoring, but not dietary quality, improves with use of smartphone app technology in an 8-week weight loss trial. J Nutr Educ Behav. 2014 Sep-Oct;46(5):440-4.

4. Tang J, Abraham C, Stamp E, Greaves C. How can weight-loss app designers’ best engage and support users? A qualitative investigation. Br J Health Psychol. 2015 Feb;20(1):151-71.