Πολλοί άνθρωποι ταλαιπορούνται από συχνούς εφιάλτες πους τους κάνουν να μένουν ξάγρυπνοι τα βράδια. Τι σημαίνουν όμως οι εφιάλτες για την ψυχική μας υγεία; Από τι ψυχικές διαταραχές μπορεί να πάσχουν όσοι έχουν συχνούς εφιάλτες;Φινλανδοί επιστήμονες έχουν τις απαντήσεις.
Ερευνητές από το Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Turku της Φινλανδίας μελέτησαν 14.000 ενήλικες, ηλικίας 25 έως 74 ετών και διήρκεσε από το 2007 και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep, έδειξαν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στους εφιάλτες και ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση.
Βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν πως η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η αυτες οι ψυχικές διαταραχές προκαλούν τους εφιάλτες. Απλά πως υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ τους.
Βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν πως η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η αυτες οι ψυχικές διαταραχές προκαλούν τους εφιάλτες. Απλά πως υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ τους.
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, το 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε περιστασιακά εφιάλτες στον ύπνο τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ μόλις πάνω από το 50% είπε ότι δεν είχε καθόλου. Σχεδόν το 4% είχε συχνά εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες.
Από όλους τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 28% εκείνων που είχαν σοβαρή κατάθλιψη είχε και εφιάλτες, όπως και το 17% εκείνων με συχνές αϋπνίες.
Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν των ερευνητών; Πως η αϋπνία, η εξάντληση και η κατάθλιψη ήταν οι ισχυρότεροι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για να έχει κανείς εφιάλτες.
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Nils Sandman “αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στη σύνδεση μεταξύ του εφιάλτη και της κατάθλιψης (…) Είναι πιθανόν οι εφιάλτες να μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρώιμοι δείκτες της εμφάνισης της κατάθλιψης και ως εκ τούτου να έχουν νέα διαγνωστική αξία για τους γιατρούς και τους ψυχολόγους”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: