Εφηβεία: έλλειψη ύπνου, ξενύχτι και τεμπελιά

26-12-2016

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας το ωράριο του ύπνου χαλάει εντελώς. Πολλοί έφηβοι φαίνονται να αντέχουν να μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά το πρωί δεν έχουν το κουράγιο να σηκωθούν για να πάνε στο σχολείο. Αυτό ωστόσο δεν είναι απαραιτήτως τεμπελιά και κακή συμπεριφορά.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το ορμονικό «πανηγύρι» που επικρατεί στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να τους κάνει να λατρεύουν το πρωινό χουζούρι και να μη θέλουν να κοιμηθούν νωρίς το βράδυ.

Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τα παιδιά

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ύπνος είναι πολύ πολύτιμος για τους εφήβους καθώς τις ώρες που κοιμούνται εκκρίνεται μια ορμόνη που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξή τους, η οποία πραγματοποιείται με γρήγορους ρυθμούς αυτή την περίοδο. Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από ότι τα παιδιά ή οι ενήλικες αλλά τελικά κοιμούνται λιγότερο και από τις δύο αυτές ομάδες.

Το μυαλό και το σώμα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ολόκληρη την ημέρα. Υπάρχει ένας μηχανισμός στον εγκέφαλο, ο οποίος ρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματος κατά τη διάρκεια όλου του εικοσιτετραώρου. Τη νύχτα, οι καρδιακοί παλμοί μειώνονται, πέφτει η πίεση και διακόπτεται η λειτουργία του ουροποιητικού. Το ξημέρωμα το σώμα αρχίζει να ξυπνάει.

Η ορμόνη του ύπνου παράγεται πιο αργά στους έφηβους

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή που συμβαίνει τη νύχτα είναι ότι αυξάνονται τα επίπεδα της «σκοτεινής ορμόνης» της μελατονίνης, η οποία μας βοηθά να κοιμηθούμε. Στους περισσότερους ενήλικους η μελατονίνη ξεκινά να παράγεται από τον οργανισμό γύρω στις 10 το βράδυ. Όταν, ωστόσο, μελετήθηκε μια ομάδα εφήβων σε εργαστήρια ύπνου, παρατηρήθηκε ότι η ορμόνη ξεκινούσε να παράγεται στη 1 το πρωί.

Αυτή η καθυστέρηση στην παραγωγή μελατονίνης μπορεί σε ένα βαθμό να επηρεάζεται από τις συμπεριφορές των εφήβων. Ξενυχτάνε, περνούν πολλές ώρες παίζοντας παιχνίδια ή βλέποντας τηλεόραση. Αυτό προκαλεί διέγερση στον εγκέφαλο και εκθέτει τους εφήβους σε έντονα φώτα τα οποία ενδεχομένως οδηγούν σε καθυστέρηση της έκκρισης μελατονίνης.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μία εκδοχή, σύμφωνα με την οποία για την αναστολή της έκκρισης μελατονίνης ευθύνεται η ορμονική επανάσταση που επικρατεί στο σώμα των εφήβων. Σε αυτή την περίπτωση, οι έφηβοι παραμένουν ξύπνιοι λόγω οργανικών αιτιών. Απλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτές τις αλλόκοτες συνήθειες ύπνου.

Αφήστε τον έφηβο να κοιμηθεί!

Ανεξάρτητα εάν οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες ή στη συμπεριφορά τους, οι περισσότεροι έφηβοι αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη ύπνου. Αυτό έχει ως συνέπεια κακή διάθεση, παρορμητικότητα και κατάθλιψη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ορισμένα σχολεία έχουν τροποποιήσει το ωράριο λειτουργίας τους επιτρέποντας έτσι στους εφήβους μαθητές τους να κοιμούνται λίγο περισσότερο. Σε ένα από αυτά μάλιστα έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των μαθητών από αυτό το μέτρο.

Πηγή: www.bbc.co.uk