Η Lindsay M. Stager, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις επιδράσεις της παχυσαρκίας και του ύπνου στη γνωστική λειτουργία των εφήβων.

Παχυσαρκία στην εφηβεία και γνωστική υγεία

Η ανάλυση περιελάμβανε 61 εφήβους (μέση ηλικία 16,3 έτη – 31 με υγιές βάρος και 30 με περιττά κιλά ή παχυσαρκία) που συμμετείχαν σε δύο προγράμματα ύπνου: επαρκούς διάρκειας (8 ώρες και 54 λεπτά) και περιορισμένης διάρκειας (4 ώρες και 12 λεπτά).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο περιορισμένος ύπνος συνδέθηκε με χειρότερες βαθμολογίες γενικών γνώσεων (περιορισμένος μέσος όρος 98 έναντι επαρκούς μέσου όρου 103,2), ρευστής γνώσης (περιορισμένος μέσος όρος 94,5 έναντι επαρκούς μέσου όρου 102) και γνωστικής ευελιξίας (περιορισμένος μέσος όρος 84,8 έναντι επαρκούς μέσου όρου 92,8) στους εφήβους με υπέρβαρο ή παχυσαρκία.

Στους εφήβους με υγιές βάρος, δεν υπήρχαν διαφορές. Μετά από περιορισμένο ύπνο, οι έφηβοι με υπέρβαρο ή παχυσαρκία είχαν επίσης χειρότερες βαθμολογίες προσοχής (μέσος όρος, 80,0) έναντι των εφήβων με υγιές βάρος (μέσος όρος, 88,4). Μετά από επαρκή ύπνο, δεν υπήρχαν διαφορές. Παρόμοια ευρήματα παρατηρήθηκαν για το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους.

«Η βελτίωση της υγιεινής και της διάρκειας του ύπνου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, μπορεί να επηρεάσει θετικά τη γνωστική υγεία», τονίζουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.