Εγκαίνια δύο κινητών ιατρικών μονάδων στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού

26-12-2016

Δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες και ένα Μαγνητικό Τομογράφο – αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – εγκαινίασε την Πέμπτη Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, σηματοδοτώντας την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές.

Στα εγκαίνια, τα οποία τέλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, παρέστη ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Εμείς συνεχίζουμε και δίνουμε την εικόνα της Ελλάδας που ονειρευόμαστε. Μπορείτε να δείτε το αστικού τύπου Κέντρο Υγείας της ΑΕΜΥ, εδώ στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και να δείτε πώς θέλουμε να φτιάξουμε όλα τα Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας της χώρας τα επόμενα χρόνια. Γιατί οι Έλληνες πολίτες αξίζουν μια καλύτερη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εδώ με τη συνεργασία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» πετυχαίνουμε κάτι πρωτόγνωρο.

Η δωρεά του Ιδρύματος αφορά την αγορά δύο ευέλικτων Κινητών Ιατρικών Μονάδων και ενός σύγχρονου Μαγνητικού Τομογράφου, καθώς και του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού που θα καταστήσει τις ιατρικές μονάδες ικανές να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, η δωρεά του Ιδρύματος σηματοδοτεί την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πενταετούς διάρκειας και έχει ως στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης σε κατοίκους παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο.

Οι δύο μονάδες θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στις 17 Ιανουαρίου, από το Καστελόριζο, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους του ακριτικού νησιού να λάβουν πληθώρα ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες επισκέψεις σε Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια, Πάτμο, Φολέγανδρο και Σίκινο, κατά τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του προγράμματος. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να καλύψει σε πέντε χρόνια τις ιατροδιαγνωστικές ανάγκες 55.000 περίπου πολιτών όλων των ηλικιών, σε 35 νησιά και παραμεθόριες περιοχές, σε όλη την επικράτεια.

Την επιστημονική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης όλου του Προγράμματος έχει ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδροςτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, «το Εθνικό Πρόγραμμα Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας παρουσιάζει δύο καινοτόμα για την Ελλάδα χαρακτηριστικά: αφενός προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες και αφετέρου συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του “υγειονομικού αποκλεισμού” των κατοίκων των παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας. Αυτά τα δύο στοιχεία καθιστούν τη σχετική δωρεά του Ιδρύματος ουσιαστική, απαραίτητη και καίριας σημασίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που, μεταξύ άλλων, έχει πλήξει σοβαρά και τον τομέα της Υγείας.».

Ο κ. Φώτης Σερέτης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΜΥ ΑΕ, τόνισε ότι «το οδοιπορικό υγείας που θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες οι δύο σύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δεν ανταποκρίνεται μόνο στους στόχους της ΑΕΜΥ Α.Ε. για υλοποίηση προγραμμάτων υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά απαντά ταυτόχρονα στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας.»

Η συγκεκριμένη δωρεά πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τριετούς (2012-2015) πρωτοβουλίας του Ιδρύματος, να διαθέσει €100.000.000, επιπλέον των υπόλοιπων και συνεχιζόμενων δράσεών του στην Ελλάδα και παγκόσμια, με σκοπό την παροχή ανακούφισης για την αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.