Εγκεφαλικό: Γνωστό υποκατάστατο ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο

εγκεφαλικό
08-06-2024

Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό και καρδιακή ανακοπή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η διατροφή. Πολλές φορές χρησιμοποιουύμε υποκατάστατα ζάχαρης επειδή τα θεωρούμε λιγότερο βλαβερά. Δεν είναι όμως ετσι. Η ξυλιτόλη, ένα γλυκαντικό με λίγες θερμίδες, που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης, μπορεί να συνδέεται, με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και θανάτου σε άτομα που την καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.

Αυτό έδειξε νέα έρευνα του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διαγνωστικής και Πρόληψης στο ερευνητικό ινστιτούτο Lerner Research Institute της Cleveland Clinic.

«Δώσαμε σε υγιείς εθελοντές ένα τυπικό ρόφημα με ξυλιτόλη, το υποκατάστατο ζάχαρης, για να δούμε πόσο υψηλά θα φτάσουν τα επίπεδα και αυξήθηκαν 1.000 φορές», ανέφερε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ Stanley Hazen, διευθυντής του Κέντρου.

«Όταν τρώτε ζάχαρη, τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό σας μπορεί να αυξηθούν κατά 10% ή 20%, αλλά όχι 1.000 φορές», πρόσθεσε ο Hazen, ο οποίος διευθύνει επίσης το Κέντρο Μικροβιώματος και Ανθρώπινης Υγείας της της Cleveland Clinic.

Προβληματίζει η εμφάνιση θρόμβων

Το 2023, οι ίδιοι ερευνητές κατέληξαν σε παρόμοια αποτελέσματα και για ένα άλλο γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων, την ερυθριτόλη.

Πρόσθετες εργαστηριακές έρευνες και έρευνες σε ζώα που παρουσιάστηκαν και στις δύο μελέτες αποκάλυψαν ότι η ερυθριτόλη και η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλούν πιο εύκολη πήξη των αιμοπεταλίων και θρόμβους που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Στη νέα μελέτη για την ξυλιτόλη, οι διαφορές στη συμπεριφορά των αιμοπεταλίων παρατηρήθηκαν ακόμη με την κατανάλωση μέτριας ποσότητας ξυλιτόλης σε ένα ρόφημα (σε ποσότητα κανονικής μερίδας) που καταναλώθηκε στην πραγματική ζωή, ανέφερε ο Δρ Matthew Tomey, καρδιολόγος στο Mount Sinai Fuster Heart Hospital στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Πού χρησιμοποιείται η ξυλιτόλη;

Γλυκιά όσο η ζάχαρη, αλλά με λιγότερες από τις μισές θερμίδες, η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται συχνά σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καραμέλες για την αναπνοή, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, σιρόπια για τον βήχα και μασώμενες βιταμίνες.

Συχνά προστίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε καραμέλες, αρτοσκευάσματα, μείγματα για κέικ, σάλτσες μπάρμπεκιου, κέτσαπ, φυστικοβούτυρα, σιρόπια για pancakes και πολλά άλλα.

Η ξυλιτόλη απαντάται σε φυσική μορφή σε τρόφιμα όπως το κουνουπίδι, η μελιτζάνα, το μαρούλι, τα μανιτάρια, το σπανάκι, τα δαμάσκηνα, τα σμέουρα και οι φράουλες. Ωστόσο, η ποσότητα ξυλιτόλης που βρίσκεται σε τέτοιες φυσικές πηγές είναι μικρή, λέει ο Hazen.

Για εμπορική χρήση, όμως, η ξυλιτόλη παρασκευάζεται από καλαμπόκι, σημύδες ή γενετικά τροποποιημένα βακτήρια.

Σημειώνεται πως το 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τους καταναλωτές να αποφεύγουν τα τεχνητά γλυκαντικά για απώλεια βάρους και ζήτησε πρόσθετη έρευνα για τη μακροπρόθεσμη τοξικότητά τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκεφαλικό: Πότε το περιττό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο