Εγκεφαλικό: Τα περιττά κιλά σώζουν

06-03-2019

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως τα περιττά κιλά μπορούν να κάνουν κακό στην υγεία μας. Και με πολλούς τρόπους όντως μπορούν. Το περιττό βάρος όμως μπορεί να σώσει κιόλας. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως σε ορισμένες περιπτώσεις τα παραπανίσια κιλά μπορούν να προστατέψουν από εγκεφαλικό. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος, τόσο περισσότερο φαίνεται να μειώνεται η πιθανότητα ενός θανατηφόρου εγκεφαλικού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν στοιχεία για 1.033 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών, οι οποίοι είχαν πάθει οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια.

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ζουόλου Λίου και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως όσοι ήταν σοβαρά παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 35), είχαν 62% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό βάρος (με δείκτη μάζας σώματος 20-24). Οι παχύσαρκοι (δείκτης 30-34) είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο για θανατηφόρο εγκεφαλικό, ενώ οι υπέρβαροι (δείκτης 25-29) είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο.

Από την άλλη, οι άνθρωποι με βάρος μικρότερου του κανονικού (με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 20) είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μετά από ένα εγκεφαλικό, σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.

Το ιατρικό παράδοξο είναι μια ιατρική θεωρία, που βασίζεται σε παρατηρήσεις και σύμφωνα με την οποία το πάχος μπορεί να προστατεύσει μερικούς ανθρώπους, όπως τους πολύ ηλικιωμένους ή όσους έχουν ορισμένες χρόνιες παθήσεις, π.χ. καρδιοπάθεια ή νεφροπάθεια.

«Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν ένα θρεπτικό απόθεμα που τους βοηθά να επιβιώσουν μετά από παρατεταμένες ασθένειες. Περισσότερη έρευνα πάντως χρειάζεται πάνω στη σχέση δείκτη μάζας σώματος και εγκεφαλικού», δήλωσε η δρ Λίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκεφαλικό: Κίνδυνος ακόμα και από τα 25