Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν σημαντικό ρόλο στο να προλάβουμε το εγκεφαλικό.
Η κληρονομική προδιάθεση επηρεάζει την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Μπορούμε όμως να προστατεύσουμε την υγεία μας αν τρώμε σωστά και ισορροπημένα.
4 τροφές που προτείνουν οι ειδικοί για να προλάβουμε το εγκεφαλικό
- Σοκολάτα: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται άμεσα με το μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού στους άνδρες.
- Προϊόντα ολικής άλεσης: Τα προϊόντα ολικής άλεσης βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ισχαιμικού επεισοδίου στις γυναίκες. Αυτό έδειξε σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA). O κίνδυνος για τις γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά προϊόντα ολικής άλεσης είναι μειωμένος κατά 30-40%.
- Εσπεριδοειδή: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα εσπεριδοειδή επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες. Αποδείκτηκε σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 70.000 γυναίκες. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα εσπεριδοειδή έχουν κατά 19% μειωμένες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό.
- Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά: Οι ενήλικες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά για πολλά χρόνια έχουν κατά 12% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D που περιέχουν τα γαλακτοκομικά ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας έτσι από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκεφαλικό: Ποιες ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό