Εγκέφαλος: Αυτές είναι οι τροφές που τον ενδυναμώνουν

γράφημα που δείχνει ένα χέρι να ξυπνά τη μνήμη στον εγκέφαλο
05-04-2022

Όπως κι άλλα όργανα του οργανισμού μας, έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται την κατάλληλη διατροφή. Η προσοχή, η μνήμη και η ικανότητα μάθησης μπορούν να «απογειωθούν», εάν καταναλώνετε υγιεινά τρόφιμα που σας προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Τροφές με τις οποίες δυναμώνει ο εγκέφαλος

  • Φλαβανόλες: Βρίσκονται στο κακάο και τη μαύρη σοκολάτα. Έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στην πρόληψη της έκπτωσης της μνήμης που συνδέεται με την ηλικία
  • Ωμέγα λιπαρά οξέα: Είναι ιδανικά για την γνωστική υγεία και περιέχονται σε τροφές, όπως ο σολομός, ο γαύρος, το σκουμπρί, η ρέγκα, οι σαρδέλες, η πέστροφα, ο τόνος, το λινέλαιο, το έλαιο canola, τα καρύδια και η σόγια.
  • Μύρτιλα: Είναι γνωστές οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Η κατανάλωσή τους με μέτρο μπορεί να βοηθήσει και στην αύξηση του εγκεφαλικού νευρωνικού σήματος.
  • Φωσφατιδυλοσερίνη και φωσφατιδικό οξύ: Έρευνες έχουν δείξει ότι ωφελούν την πνευματική υγεία των ηλικιωμένων. Την πρώτη την βρίσκουμε στη λεκιθίνη σόγιας, στο σκουμπρί, στη ρέγγα, στο χέλι και στον τόνο. Μπορούμε να την βρούμε και σαν συμπλήρωμα διατροφής όπως και την δεύτερη ως παράγωγο της σόγιας. Χρησιμοποιείται επίσης και για την αύξηση της μυϊκής μάζας.
  • Καρύδια: Έχουν σημαντικά οφέλη για τον εγκέφαλο, καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη του Alzheimer.
  • Χολίνη: Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας, κυρίως το συκώτι, τα βερίκοκα, τα αυγά και τα σταυρανθή λαχανικά. Επίσης βοηθά στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών ιστών.
  • Μαγνήσιο: Συνήθως χορηγείται σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλική διάσειση. Το μαγνήσιο βρίσκεται στη σόγια, τις μπανάνες, το αβοκάντο, τη μαύρη σοκολάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκέφαλος: Πότε αρχίζει να γερνάει